OG sada Ogulin

Proračun prihvaćen, bez oporbenih amandmana

Skidanjem sa dnevnog reda obično najaktualnije točke dnevnog reda „Aktualno“ počela je posljednja ovogodišnja sjednica Gradskog vijeća Grada Ogulina, koja, zahvaljujući prvenstveno SDP-ovcima, ni ovog puta nije prošla „glatko“.
Naime, Klub vijećnika SDP-a nije podržao prijedlog proračuna za iduću godinu, koji je obrazložila pročelnica Dinka Stipetić, a potom i gradonačelnik Jure Turković (HDZ).
SDP-ovci su uložili sedam amandmana, uz obrazloženje da je proračun bezidejan, otužan i nazadan.
„Proračun za 2017. godinu nećemo prihvatiti jer nije u funkciji razvoja grada nego je u funkciji zbrinjavanja privilegirane skupine pojedinaca koja već desetljećima bez rada i truda živi na teret građana ovog grada. Ovakav proračun kakav je predložen predstavlja politiku kontinuiteta koja se i do sada vodila, a koja je rezultirala odlaskom građana iz Ogulina, sada je po 200 stanovnika godišnje manje u gradu, rezultirala je sve manjim brojem radnih mjesta, sve manjim plaćama u gradu, pa tako visokoobrazovani ljudi nemaju što tražiti u Ogulinu, osim ako su spremni raditi za minimalnu plaću na radnim mjestima za koja su prekvalificirani. Prihvaćanjem proračuna ovakvog kakav je predložen Ogulinke i Ogulinci gube još jednu godinu, gube još svojih sugrađana, radnih mjesta,  prilika za rast i razvoj“- poručio je Daniel Vukelja.
Unatoč tome, prijedlog proračuna je prihvaćen većinom glasova, pa će prihodi iznositi 39,39 milijuna kuna, a 39,82 rashodi kuna, a novci će se trošiti kako je sadašnja gradska vlast i naumila. Prema riječima gradonačelnika Turkovića, prijedlog SDP-ovaca je protuzakonit, jer određena prenamjena nije moguća, kao npr. za Pučko otvoreno učilište koje je dobilo namjenska sredstva iz državnog proračuna, kao i Frankopanski kaštel. S time se složio i Milan Hudurović, uime Kluba vijećnika HDZ-a i njihovih partnera, istaknuvši da se o amandmanima ne treba ni glasovati.
Dalibor Domitrović (SDP) podsjetio je gradonačelnika da mu je proračun manji za više od 2 milijuna kuna, nego kad je preuzeo vodstvo grada pred skoro 4 godine, a broj mladih koji odlaze iz grada znatno se povećao. „Vaša pila porezala nam je udove, a uskoro će i glavu. Trebat će nam vrstan kirurg da nas spasi“-poručio je Domitrović.