Slovenska vojska skida žilet žicu duž granice s Hrvatskom

Nakon što je i u Hrvatskoj i u Sloveniji izazvala čitav niz uglavnom negativnih reakcija, žilet žica koja je bila postavljena duž granice posljednjih se dana miče, barem na području općine Hum na Sutli, odnosno – sa slovenske strane – općine Rogatec.

Upravo na tom području slovenska vojska počela je ovih dana skidati dio žilet žice koja je postavljena prije više od godine dana, i to na dužini od četiristo metara s jedne i dvjesto metara s druge strane prijelaza. Danas je, kako javljaju kolege iz Zagorskog lista u tijeku postavljanje nosača za običnu, vrtnu žičanu ogradu kojom bi već sutra trebala biti zamijenjena ozloglašena žilet žica.

Iako je u javnosti takva vijest pomalo neočekivana, ona je rezultat višemjesečnih napora načelnika Općine Hum na Sutli, Zvonka Jutriše i Martina Mikoliča, župana Občine Rogatec koji su još od postavljanja žilet žice zajednički vršili pritisak na slovenske državne institucije da se takva žica ukloni.

“Ovo skidanje žilet žice je rezultat dobrosusjedskih odnosa. Moram pohvaliti župana Mikoliča jer smo zajednički uspjeli isposlovati od slovenskih državnih institucija da maknu ovu neprimjerenu žilet žicu koja nas je svakodnevno bola u oči. Jer morate znati da su Hum na Sutli i Rogatec zapravo jedno mjesto, samo se s jedne strane zove Hum na Sutli, a s druge Rogatec. I to jedno mjesto je bilo prerezano na pola sa žilet žicom. Sad je konačno sazrijelo vrijeme pa su je maknuli, a mjesto nje će postaviti vrtnu žičanu ogradu koja će biti primjerena oku”, rekao je za Zagorski list načelnik Jutriša. (Index.hr)

Komentari