Magazin Zdravlje

Izvedite ih na snijeg

Foto OGPortal
Što je vani hladnije, to je u zraku manje uzročnika bolesti. Nemojte misliti da ćete zaštititi bebu od prehlade ako je budete držali u zatvorenom i previše toplom prostoru. Što je češće budete izvodili van, bit će zdravija.
Dolaskom zimskih mjeseci i hladnih dana mnogi roditelji boje se svoju djecu izvesti van zbog prehlada i razbolijevanja. Parkovi i igrališta su prazni, a djeca se više igraju kod kuće i u igraonicama, gdje ih vrebaju virusi u zatvorenom prostoru.
Evo nekoliko savjeta za boravak djece vani tijekom zimskih mjeseci:
Bebe do prve godine života mogu i trebaju boraviti vani svaki dan najmanje pola sata osim u slučaju kada je temperatura zraka ispod -10, kada puše jak vjetar, kada je magla, snježna mećava i kada je jako vlažno. U svim ostalim situacijama preporučuje se boravak djece do prve godine u trajanju do pola sata, a za stariju djecu duže. Ako je jako hladno, starija djeca mogu boraviti u nekoliko navrata kroz dan po pola sata.
Boravak na svježem zraku pomaže u jačanju imuniteta i čisti dišne putove.
Boravak na dnevnoj svjetlosti poboljšava očni fokus i odmara oči.
Za psihološki razvoj je važno da dijete ima kontakt s prirodom, da skuplja lišće i jesenske plodove, te da se gruda i sanjka.
Starija djeca sve više vremena provode kod kuće, igrajući igrice i gledajući televizor. Ove promjene dovele su do ozbiljnog pogoršanja zdravlja djece, i sve je više djece koja imaju problem s debljinom, povećanim šećerom ili visokim krvnim tlakom. Roditelji puno rade i boje se svoju djecu pustiti van samu. Još je gora situacija zimi kada je i roditeljima hladno pa ni ne izvode djecu van. U britanskom časopisu “The Guardian” postoji tekst u kojemu piše da današnja djeca provode manje vremena vani nego zatvorenici. Najnovija istraživanja pokazuju da svako deseto dijete iz Velike Britanije u protekloj godini nije bilo u parku, šumi, na plaži niti jednom, a više od 75 posto djece provede vani manje od sat vremena dnevno, a zimi se ovo vrijeme smanji na nevjerojatnih 10 minuta dnevno, koje se opet svede na odvođenje u školu ili vrtić.
Kako odjenuti dijete zimi?
Ako je vani snijeg i jako hladno, dobro je da dijete ima skafander i nepromočive cipele ili čizme. Za malu djecu su potrebni i šal, kapa i rukavice, a ako se dijete smoči, treba ga presvući. Osnovno pravilo odijevanja bebe prilikom izvođenje u zimskim mjesecima glasi: odjenite dijete onako kako ste i sami odjeveni, a bebi treba jedan sloj odjeće više. Djetetu ne treba stavljati ništa preko lica, dobro je da slobodno diše i čisti svoje dišne putove na svježem zraku. Zrak pod šalom se kondenzira, pa ako je predio oko bebinih usana i nosa vlažan, lakše se razvijaju mikroorganizami. Bitno je da se malu djecu ne odijeva pretoplo, jer bebe, kada se rode, još uvijek nemaju u potpunosti razvijen centar za termoregulaciju.
Za bebe koje su još u kolicima dobra opcija je topli zimski muf i deka za pokrivanje pa se beba u šetnji može raskomotiti. Ako bebi procuri nosić dok ste vani, nemojte se brinuti, kad uđete u toplo, trebalo bi prestati. Kožu lica i ruku koje su izložene hladnom zraku zaštitite kremom koja je prilagođena zimskim mjesecima kako koža ne bi ispucala od hladnoće i vjetra.
Djeca vole snijeg i uživaju u igrama na snijegu. Vrlo su spretni za sportove klizanja i skijanja kada nauče ove sportove od malih nogu, jer nemaju strah. Već oko četvrte godine mogu klizati i skijati ako pokažu zanimanje. Kada započnu klizati, potrebno je da često kližu kako bi savladali ovaj sport. Djeca nemaju strah i osjećaju se važno što nauče neku novu aktivnost. Na sankanje i grudanje mogu čim nauče stajati/sjediti. U početku, potrebno je da ih netko drži na sanjkama, a kasnije, kako rastu, mogu i sama. Nije strašno ako dijete tijekom igre bude pogođeno u lice snijegom, neće se od toga prehladiti, ali svakako djeci treba skrenuti pozornost da izbjegavaju gađanje u lice kako ne bi promrznuli otkriveni dijelovi tijela.
Pustite svoju djecu neka se igraju na zimi i na snijegu. Prednosti vezane uz zdravlje djece koja borave vani na zimi dugoročne su. Zatvoreni prostori, a posebno igraonice, pogodne su za razvoj virusa, koji se brzo šire s jednog djeteta na drugo. (ljepotaizdravlje.hr)