Gastro Magazin

Krempite na drugi način

Trebali bi napraviti krempite ali doma nemate lisnato tijesto? Napravite ih  sa prhkim tijestom i šlagom gore. Ispasti će odlično, čak i bolje sa prhkim tijestom na dnu. Krema je taman kremasta, ne premekana i čvrsto stoji, neće se razliti. Recept za kremu je osnovni, bez previše kompliciranja. Nema razloga da ne isprobate i vi koji ste do sada bili skeptični prema toj poslastici.
Vrijeme pripreme:
30 min + 2 sata hlađenja
Sastojci za malu tepsiju 20x30cm:
Prhko tijesto:
100 g glatkog brašna
50 g omekšalog maslaca
1 žumanjak
korica ola limuna
1 žlica šećera
malo hladne vode da se sastojci povežu
Krema:
3 jaja
500 ml vode
500 ml mlijeka
125 g glatkog brašna
pola žličice ekstrakta vanilije
100 g šećera
1 vanilin šećer
50 g šećera za bjelanjke
200 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Prvo umijesite prhko tijesto i jako tanko razvaljajte. Stavite na tepsiju, izbodite vilicom i dok se pećnica grije stavite ga u hladnjak. Kada se pećnica ugrijala na 190 stupnjeva, koru stavite peći na 15 minuta, dok ne poprimi zlatnu boju.
Krema:
Odvojite bjlanjke i žutanjke. U posebnoj posudi izmjerite 500 ml mlijeka i 500 ml vode. U žutanjke umutite šećer, brašno, vanilin šećer, ekstrakt vanilije i dodajte u njih oko 300 ml tekućine (mllijeko i voda) koju ste pomiješali. Ostalo stavite grijati na štednjak. Kada je tekućina na štednjaku vrela, nalijte je malo u smjesu s jajima da se jaja temperiraju i zatim sve skupa izlijte u vrelo mlijeko. Miješajte stalno i kuhajte kremu 10-15 minuta dok ne postane čvrsta (bit će malo gušća od kuhanog pudinga).
Prekrijte kremu prozirnom folijom, tako da folija dodiruje vrh kreme i stavite na hladno.
Za to vrijeme izmiksajte bjelanjke sa 50 g šećera u čvrsti snijeg.
Kad se krema ohladila, ali još uvijek je lagano topla (pazite da nije previše) umiješajte pjenjačom ili kuhačom bjelanjke pazeći da pritom ne istisnete zrak. Izlijte kremu na pripremljenu koru i stavite u hladnjak. Kada se krema stisne, izmiksajte vrhnje za šlag u čvrsti šlag i premažite po krempiti. Možete je po želji i preliti glazurom od čokolade. (mljac.com.hr)
Uživajte u ovoj kremastoj poslastici!