Nova pravila pri ulasku u EU – sustavno provjeravanje putnika

Nakon što su Europski parlament i Europsko vijeće u prosincu postigli dogovor o novim sigurnosnim pravilima na vanjskim granicama Europske unije, parlament je na plenarnoj sjednici prihvatio uredbu prema kojoj se sve države članice Unije obvezuju sustavno provjeravati sve koji prelaze njezine granice.

Sve koji ulaze u Europsku uniju ili iz nje izlaze, bili oni državljani zemalja članica ili ne, bit će na graničnim prijelazima provjeravani u bazama podataka. Baze podataka moraju sadržavati opsežne, točne i potpune informacije, koje šalju zemlje članice.

Provjere će biti obvezne i provodit će se na svim zračnim, morskim i kopnenim granicama. Budu li sustavne provjere u bazama podataka utjecale na protok graničnog prometa, zemlje članice moći će obavljati ciljane provjere, pod uvjetom da su prije toga provele odgovarajuće procjene rizika.

Promjena pravila odgovor je na terorističke napade i prijetnje u Europi i pokušaj je da se ograniče mogućnosti Europljana u pridruživanju terorističkim skupinama. Pariški su napadi otkrili da države članice ne razmjenjuju informacije i da su teroristi bez problema prelazili unutarnje granice.

Za sustavno provjeravanje putnika koristit će se, među ostalim, baze podataka o ukradenim i izgubljenim osobnim dokumentima te Schengenski informacijski sustav kojem Hrvatska, primjerice, nema pristup. (hrt.hr)

Komentari