Aktualno OG sada Ogulin

OG portal otkrio, pa Upravno vijeće zaključilo: Nikolina Luketić nezakonita ravnateljica!

Tko je i kada promijenio Statut Pučkog otvorenog učilišta? Je li to trebalo učiniti Gradsko vijeće? Je li ravnateljica izabrana lažiranim (krivotvorenim) Statutom po kojem jedino ona zadovoljava sve uvjete? Hoće li i tko za to odgovarati?

Sve su to pitanja koja nam se nameću, nakon što smo otkrili jednu zanimljivu priču o dva Statuta Pučkog otvorenog učilišta, koja nose isti datum, ali su različitog sadržaja!

Naime, na oba Statuta piše da su doneseni 1. srpnja 1998. Mađutim u jednom od Statuta koje posjedujemo, u članku 27. stoji: “Za ravnatelja se može izabrati osoba koja ima visoku, višu ili srednju stručnu spremu i tri godine radnog iskustva na poslovima koji su u svezi s djelatnošću Učilišta”.

Suglasnost na taj Statut dalo je Gradsko vijeće Grada Ogulina, na sjednici 16. srpnja 1998. godine!

No, kad se birao ravnatelj učilišta, 15. svibnja 2015. godine, objavljen je javni natječaj u kojem je stajalo da su uvjeti za ravnatelja sljedeći: visoka stručna sprema društvenog smjera, najmanje tri godine radnog iskustva na poslovima kulturologije i društvenih djelatnosti, najmanje pet godina aktivnog rada u kulturno umjetničkim udrugama, te aktivno znanje engleskog jezika!

U potpisu je predsjednik Upravnog vijeća Milan Sabljak, kojem smo još prošli ponedjeljak, 20. veljače, uputili zamolbu da nam odgovori je li se i kada Statut mijenjao i je li suglasnost o izmjenama dalo Gradsko vijeće, obzirom da posjedujemo dva primjerka Statuta sa istim datumom, ali različitog sadržaja?

Čekali smo nekoliko dana i onda poslali “požurnicu”, ali nas je Milan Sabljak tada izvjestio da će nam odgovor poslati Nikolina Luketić Delija, ravnateljica POU. I doista, odgovor smo dobili, a on je glasio:”Vezano za vaše traženje obavještavamo vas da je Pučko otvoreno učilište Ogulin 2010. godine utvrdilo pročišćeni tekst Statuta od 1. srpnja 1998. godine u kojem su sadržane sve odredbe o izdvajanju Gradske knjižnice iz sastava POU Ogulin, te utvrđeni uvjeti za ravnatelja sukladno odredbama Zakona o upravljanju javnim ustanovama u kulturi”.

Obzirom da odgovorom nismo bili zadovoljni, Nikolini Luketić Delija isti smo dan uputili novi upit i ponovili da nas zanima nas kada je i kako promijenjen famozni članak 27. njihova Statuta i kada je na te promjene suglasnost dalo Gradsko vijeće? Zamolili smo je da nam dostavi važeći statut i odluku Gradskog vijeća.

Bilo je to još 24. veljače, no više nikakav odgovor ni od koga nismo dobili. I onda smo na stranici Radio Ogulina danas vidjeli priopćenje pod naslovom “Poništena odluka o izboru ravnateljice Pučkog otvorenog učiliša”. U njemu među ostalim stoji:

– Upravno vijeće Pučkog otvorenog učilišta Ogulin je na sjednici održanoj 28. veljače 2017. godine analiziralo akte Pučkog otvorenog učilišta Ogulin. Obzirom na uočene nedostatke, Upravno vijeće je donijelo Odluku o poništenju Odluke o izboru ravnateljice POU Ogulin te je do provedbe natječaja i izbora novog ravnatelja/ice imenovalo vršiteljicu dužnosti ravnateljice Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Nazvali smo ravnateljicu i upitali je zbog čega OG portal nije dobio priopćenje, jer smo upravo mi otkrili nezakonitosti u radu i pokrenuli cijelu priču! Dobili smo nesuvisli odgovor da ćemo ga dobiti. Vrlo nekorektno i mogli bismo reći bezobrazno, jer na radiju nisu ni znali za taj slučaj, pa su morali tražiti od predsjednika Vijeća Milana Sabljaka da im-pojasni priopćenje!!!

To je ustanova koje se uglavnom financira iz gradskog proračuna i to ne malim novcem. Javnost ima pravo znati, a onda pozvati i na odgovornost sve one koji su u tom slučaju možda nešto skrivili.

Osim gradonačelnika smatramo da je jednako kriv predsjednik Gradskog vijeća Milan Sabljak, koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Pučkog otvorenog učilišta.

S njim u Upravnom vijeću još sjede i za to primaju naknadu Zdravko Salopek, Vjekoslav Bitunjac, Željka Stipetić Pađan i Zdravko Puškarić. Pa zar nitko od njih nije mogao reagirati???

Ovo je velika sramota i pljuska za ogulinsku vlast i vodeće ljude našeg grada. Kako nitko nije reagirao, kako nitko nije vodio brigu o gradskoj ustanovi za koju se izdvajaju milijuni? Kako će to objasniti građanima iz čijeg džepa se to financira? Kako, kako….možemo ponoviti još sto puta, ali se još jednom pokazalo da se sve dozna upravo zahvaljujući novinarima koji danas, umjesto onih koji su za to plaćeni, otkrivaju propuste vlasti i “upravitelja” poduzeća.

Donosima primjerke spornih Statuta sa dva različita sadržaja članka 27.

Jedan primjerak StatutaDrugi primjerak Statuta

OGportal do sada je poslao nekoliko desetaka upita i molbi za dostavom odgovora ili podataka za određene teme koje obrađujemo, nastojeći biti i više nego korektni te ne objavljivati svoja otkrića dok tražene odgovore ili dokumentaciju ne dobijemo. No, čini nam se, da smo u priči bili korektni jedino mi jer su drugi naše upite iskoristili kao svojevrsno upozorenje da bi “nešto moglo iscuriti u javnost” pa se se trudili brzo i elegantno “sanirati moguću štetu” raznim birokratskim komplikacijama, priopćenjima serviranim samo u onom mediju koji im odgovara i sličnim aktivnostima. Ogportal će i dalje raditi na “razbistravanju” svake “muteži” za koju ima saznanje, no zbog spomenutih, dosadašnjih iskustava, ubuduće ćemo prvo ići s pričom u javnost, a nakon toga tražiti odgovore nadležnih.