Bez objašnjenja: Što kineski specijalci rade u Afganistanu?

Kineski specijalci na tajnim su akcijama u Afganistanu i nikome nije točno jasno što zapravo tamo rade. Njihove prisutnosti je svjestan i Pentagon čiji je glasnogovornik za Military Times samo kratko rekao ‘znamo da su tamo’

Vlade Afganistana i Kine uporno su demantirale prisutnost kineskih vojnika sve do veljače iako je još prošle godine jedna indijska novinska kuća objavila fotografije kineskih vojnih vozila u Malom Palmiru.
Kina je prošlog mjeseca napokon priznala da njezini operativci sudjeluju u antiterorističkim akcijama uz zajedničku granicu.

Glasnogovornik Narodne armije Kine potvrdio je vojne vježbe, ali tvrdi da ‘fotografije kineskih vojnih vozila na afganistanskom teritoriju ne odgovaraju činjenicama’.

Iako Peking ne želi govoriti o detaljima vojnih aktivnosti u Afganistanu, u medijima se pojavila nepotvrđena priča da su kineski vojnici spasili američke specijalne jedinice na tom području.
Kina je dala na desetke milijuna dolara pomoći afganistanskim službama sigurnosti, a protuterorističke vježbe su imali i prije jer se boje da bi se nestabilna situacija mogla preseliti u na kineski teritorij, odnosno u regiju Xinjiang.

Više donosi portal 24sata.hr.

Komentari