Aktualno Županija

Lopovi s Banije predvođeni poznatim nasilnikom “poharali” 12 trgovačkih centara

U krađe vodili djecu, pa i tek rođenu bebu
Gotovo je nevjerojatan niz drskih krađa koji je po trgovačkim centrima počinila počinila banda predvođena lupežom s Banije, koji je široj javnosti nedavno postao poznat po napadu na iračkog azilanta, zbog čega se sada nalazi u pritvoru, piše KAportal.  Četveročlana banda koju su činili I. M.(21), te ženske osobe S. V.(20), M. B(20)i A. V.(32) u svoje je pohode vodila i djecu, u nekoliko navrata i – bebu. Zapravo bi se prije moglo reći da se radilo o čistoj otimačini, jer se lopovi nisu ni trudili skrivati, već su direktno s polica mimo blagajni mrtvi – hladni ukradenu robu unosili u vozilo.
Protiv njih je optužnicu podnijelo Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu, S. V. i A. V. terete da su 2. svibnja prošle godine oko 15.30 sati s djecom u dobi 13 i 12 godine, te bebom tada starom tek 10 mjeseci iz Bille ukrale artikle vrijedne 652 kune. Dok su žene sprječavale zaštitara u intervenciji, djeca su pobjegla s artiklima.
Samo deset minuta kasnije, ista ekipa upala je u Gavranović na Dubovcu. Odande su izašli s artiklima vrijednim 1.550,16 kuna.
Mirovali su do kolovoza, a onda je S. V. krenula u lopovluke s I. M. te još jednim maloljetnikom. Ona je upravljala Passatom kojim su došli pred Gavranović i čekala dvojac koji je izašao s plijenom vrijednim 1.439,00.
Dva dana kasnije I. M. je s maloljetnikom na tržnici upao u DM, te su tamo ukrali parfeme vrijedne 5.328,80 kuna.
Trojac I. M., S. V., i A. V., 19. kolovoza s maloljetnikom u društvu opet se namjerio na Gavranović u Gradišćanskoj, odakle su uzeli artikle vrijedne 2.000 kuna, odmah potom “posjetili” su Gavranović u Ulici Izidora Kršnjavog i tamo ukrali stvari vrijedne 2.447,47.
Na Konzum na Trgu Franje Ksaverskog namjerili su se šest dana kasnije. Ekipa je bila ista, ali ne i rezultat krađe. Zaposlenica N. B. spriječila je dvoje, u naguravanjima su odbacile ukradene stvari i dali se svi skupa u bijeg.
Početkom rujna nastavili su s pohodima, a sada im je meta bio centar Supernova. Iz prodajnog prostora ukrali su  iz HT-a četiri mobitela ukupno vrijedna 20.000 kuna.
Tjedan kasnije vratili su se u Billu, gdje su se fizički obračunali sa zaštitarom, samo kako bi pobjegli s 350 kuna vrijednim plijenom. To naravno nije sve. Dvojac S. V. i I. M. “solo” je poharao još nekoliko centara, u Pevecu su ukrali robe za 500 kuna, isto toliko bilo je vrijedno gorivo koje su natočili na Petrolovoj benzinskoj, pa netragom nestali. Iz Konzuma su ukrali parfem vrijedan 500 kuna, a jednako toliko oštetili su i Plodine na Baniji.
Osim toga, dvije od njih Tužiteljstvo tereti zbog grubog zanemarivanja djece, koje su sa sobom vodile u krađe. Protiv njih je pripremljeno čak 76 dokaza, a svi su već od ranije poznati policiji po sličnim kaznenim djelima. Vođa bande I. M. branio se šutnjom prilikom ispitivanja, no ostale članice priznale su baš sva kaznena djela i detaljno opisale kako su ona nastala. (kaportal.hr)