Aktualno Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Usreći ga, usreći!

U ponedjeljak, 13. ožujka 2017. godine, održana je sjednica Gradskoga vijeća ogulinskog Grada za koju kažu da je predzadnja u ovom sazivu. Nadam se da će sljedeću sjednicu predsjednik Vijeća otvoriti i odmah zatvoriti jer neće više nitko od oporbe imati volju raspravljati pošto im neće imati tko odgovoriti. A i zašto bi. Predsjednika i tako ništa ne pitaju, osim za lov na pernatu divljač po jezeru Sabljaki (da li se tako zove jezero, fran?). Sada ja postavljam pitanje: Da li HEP d.d. HE Gojak izdaje dozvole za takav lov, jer jezero nije vodno dobro. Ono je na k.č. 8443/1 k.o. Ogulin u vlasništvu HEP d.d. Zagreb. A privatno vlasništvo je neprikosnoveno, svetinja, i može se po njemu kretati samo ako dozvoli vlasnik. Ali u granicama zakona koji prate događanja na nekretnini.
No, bilo kako bilo, oporbeni i manjinski vijećnici postavljaju pitanja samo gradonačelniku, ali je ovoga puta vijećnik Domitrović zamolio zamjenike gradonačelnika da iznesu lepezu svojih uradaka tijekom četiri godine i da bi možda svojim izvještajem sve vijećnike obradovali. Dokazali bi možda da su zaradili plaću. Zna se već petnaestak godina da se u raspravu rijetko ubacuje prvi i doživotni zamjenik, ali samo onda kada treba objasniti neke dubioze. Tako je prvi zamjenik na ovom aktualnom satu objasnio vijećniku Domitroviću: „Ti Dalibore, ja nisam ovdje da usrećim tebe. Ja sam ovdje radi naroda. On će pitati i ocijeniti moj rad. A ne da tebe usrećujem. Zašto bi tebe usrećivao. Tebe ja ne mogu usrećiti. Teško te je usrećiti. A ovo za sobu punu dima, to nema veze, ja ne pušim. Stvarno, ja ne pušim…“ Pa doista, možda čovjek stvarno ne može usrećiti bilo kojeg vijećnika i ne puši. Očito je samo pasivni pušač. Evo kako izlaganje prvoga zamjenika izgleda uživo:


I drugi se zamjenik zapetljao i zaledio uz LED rasvjetu i mračnoj sobi punoj dima, tek je treći malo popravio dojam. Šteta što nemamo više zamjenika; pet, šest pa bi dojam posljednjega bio vjerojatno sasvim solidan.
No, što je prva točka aktualnog sata, kontra druge točke izvještaja rada? Izvještaj o radu gradonačelnika predlažem da bude jednosmjeran, što znači da ne bi bilo dozvoljeno raspravljati o njemu i razvodniti samodopadnost autora. S koliko upornosti i laži gradonačelnik želi ostati u svom sjećanju kao ponosan vođa svojih birača da mu nije smetala ni rasprava o grijanju Vijenca Ive Marinkovića koju je pokrenuo vijećnik Jakšić. Bilo ga jadno slušati. Autor ovih redaka uživa u Vijencu Ive Marinkovića i svjedoči vijećniku Jakšiću da je gradonačelnik uništio taj kvart i potpuno ga poseljačio. On je isključivi krivac za uništenje grijanja u Ogulinu, jer je predsjednik Skupštine toga poduzeća, dok direktor SKG d.o.o. i njegovo tehničko osoblje nemaju kompetencije za izvršavanje složenijih zaduženja. A hvaliti se kako je već druge godine mandata sazvao tribinu korisnika centralnog grijanja i s njima održao razgovor, govori da je te ljude ponizio jer se nije promijenilo ništa. Zadnju tribinu u vezi grijanja organizirao je u prosincu 2015. godine i pobjegao s tribine jer nije imao što za reći. Stigao je, istinabog, reći da neki stručnjaci razmatraju projekte i način upotrebe energenata; radi se o plinu, peletama i sječki. Taj idejni projekt je trebao biti predstavljen 15. siječnja 2016. godine. On nije predstavljen ni danas. A za to vrijeme direktor SKG d.o.o. i njegovi suradnici agitirali su po Vijencu Ive Marinkovića neka se korisnici isključe iz sistema kako bi oni imali manje brige. Ostala je priključena samo „Raketa“ jer ona nema dimnjaka.
U ovoj raspravi na Gradskom vijeću gradonačelnik je rekao da su ti projekti dovršeni, ali ih nitko nije vidio, a kamoli odlučio koji bi energent bio najpovoljniji. Zar se moralo razmatrati o energentu kada nam plinska instalacija tangira Vijenac. Nego se nije vodila briga ni u Gradu, niti kod koncesionara koji je zaprimio plinsku mrežu! Koncesionar se može ponašati pijano jer je Plinacro milijarder, ali si to ne može priuštiti Grad i njegov gradonačelnik. SKG d.o.o. ne spominjem.
Ja bih ipak pokušao kazati istinu o gradonačelniku. Izabrali su ga samo zato da uništi najjači informativni medij, Radio Ogulin, a kada je to s radošću učinio dali su mu nogu. Nije više nikomu potreban. Neka se odmori, zaslužio je!

 

 

Piše: Krešimr Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)