Aktualno Županija

Od danas peticija za besplatne udžbenike

Kako javlja Radio Mrežnica, počela peticija za besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce u Karlovačkoj županiji i to na inicijativu HNS-ovke Marine Novaković-Matanić.
Želimo da svi osnovnoškolci Karlovačke županije dobiju besplatne udžbenike. Za to treba izdvojiti 6 milijuna kuna. Aktualnom županu naša ideja nije bila važna pa zato pokrećemo peticiju za cijelu županiju i to iz Duge Rese, najavila je to danas HNS-ovka Marina Novaković Matanić jedna od onih koja je istu peticiju uspjela “progurati” i za karlovačke osnovnoškolce.
Peticija će trajati sve do kraja kampanje za lokalne izbore. Postane li Novaković Matanić županica, upravo će besplatni udžbenici za sve đake u županiji bit njen prvi potez. Postane li župan Jelić, ona će mu dati rok od tri mjeseca da to ostvari. U protivnom, najavljuje referendum.
Peticija će se moći potpisati u svim gradovima i općinama Karlovačke županije, a potpora akciji došla je i s liste Za radnički Karlovac, ali i iz same Duge Rese, gdje joj se priključio kandidat za gradonačelnika, nezavisni Zoran Vilović.
Novaković Matanić objašnjava kako u ovoj borbi za jednakost svih učenika ne treba gledati stranačke boje već zajedno izboriti ono što učenici u bogatijim sredinama, kao npr. u Zagrebu već imaju godinama.
Predloženo je da županija sufinancira 75% iznosa, dok bi gradovi i općine izdvajali 25%  sredstava za kupnju udžbenika.
Moramo zadržati naše građane da ne iseljavaju, a ukoliko se i na olakšavanje života roditeljima školaraca ne pomogne, možemo očekivati još odlazaka iz županije, ali i iz zemlje, rekla je Novaković Matanić. (radio-mreznica.hr)