OG sada Ogulin

Nedjeljno jutro donosi promjene

Koje promjene?

Ljetno računanje vremena, sukladno Uredbi o računanju vremena, počelo je jutros, u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 sata računa kao 3 sata.

Svrha je toga postupka bolja usklađenost između sati dnevnoga svjetla te radnog vremena i školske nastave. Uveden je kao mjera uštede energije, jer se njime omogućuje učinkovitije korištenje prirodnog sunčevog svjetla kroz ljetne mjesece.

Prestaje obeveza vožnje s upaljenim dnevnim svjetlima

Prelaskom na ljetno računanje vremena za najveći broj vozila ujedno prestaje obveza vožnje s upaljenim svjetlima danju. Tijekom ljetnog računanja vremena na motornim vozilima danju ne moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Izuzetak su mopedi i motocikli, na kojima prilikom vožnje tijekom cijele godine moraju biti upaljena kratka svjetla.

Mijenjaju se i razdoblja HEP- dnevnih tarifa

S početkom ljetnog računanja vremena, mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa, obavještavaju iz HEP-a.

Električna će se energija obračunavati prema višoj tarifi u razdoblju od 8 do 22 sata, a prema nižoj tarifi noću, od 22 do 8 sati.

Zbog pomicanja kazaljki jedan sat unaprijed i na prugama HŽ Infrastrukture organizirana su posebna dežurstva osoblja u elektrotehničkim službama i prometnim uredima kako bi se svi automatski uređaji koji pokazuju, registriraju ili daju točno vrijeme namjestili na novo, točno vrijeme.

Ljetno računanje vremena ove će godine završiti 29. listopada u 3 sata pomicanjem za jedan sat unatrag.

I vrijeme…

Uz sve ove promjene, danas nas je dočekala i promjena vremena. Još jučer poslijepodne, mogli smo uživati u lijepom, toplom i sunčanom vremenu, koje su mnogi iskoristili za šetnju. Danas to neće biti tako. Prognoza za danas najavljuje umjereno do pretežno oblačno, a kiše, pljuskova i grmljavine bit će uglavnom na Jadranu, u gorju te u unutrašnjosti Dalmacije. Poslijepodne sa sjevera stiže postupno razvedravanje. Zapuhat će umjeren i jak sjeveroistočnjak i bit će svježije nego jučer. Od ponedjeljka ponovno će biti više sunca i toplije.