OG sada Ogulin

Održana sjednica Odbora za uređenje Spomen područja Pitomi Javor

U Gradu Ogulinu, iz nekog nepoznatog razloga,  nemaju običaj pozivati novinare na sastanke koji se održavaju u gradskoj upravi, pa novinari sve informacije uglavnom doznaju sa službenih stranica Grada. Ne znamo da li se novinara boje, da li im smetaju, ili pak ne znaju da u Ogulinu postoje oni koji su plaćeni za taj posao? Nije to sada prvi put, jer i prije su se događale slične stvari, pa smo uglavnom bili “krivi” kada smo nešto neslužbeno prenosili.
Iako ćemo i danas objaviti priopćenje koje smo pronašli na gradskim web stranicama, zamolit ćemo i javno odgovorne ljude u našoj gradskoj upravi, da nas obavijeste kad nešto organiziraju, ako žele da javnost to zna. Mi smo tu da radimo svoj posao, a oni su tu da odgovaraju za svoj posao i da nam bar pošalju službenu obavijest o tome kad se i što događa. Mi nismo “vidoviti Milani” da to možemo predvidjeti.
Tako doznajemo da je u srijedu 29. ožujka, u uredu gradonačelnika Ogulina Jure Turkovića, održana  sjednica Odbora za uređenje Spomen područja Pitomi Javor.
Članovi Odbora imenovani su još u srpnju 2016. godine, sa zadaćom  poduzimanja svih potrebnih radnji za uređenje Spomen područja Pitomi Javor. Odbor čine gradonačelnik Ogulina Jure Turković predsjednik i članovi načelnici općina Josipdol, Tounj, Saborsko i Plaški, Željko Lipošćak, Srećko Jandrlić, Saša Poljak, Mario Vojvodić i pop Ante Luketić
Na današnjoj sjednici ponovno je istaknuta važnost ovoga projekta za cijelo područje ogulinskog kraja, koji se s položaja Pitomog Javora i okolice branio od srpskih napada i tako postao simbolom obrane i jedinstva Hrvata ogulinskog kraja. Istaknuta je potreba povijesne valorizacije i prezentacije Domovinskog rata na ovome području u edukativne i turističke svrhe.
Stoga je donesena odluka da se na tom mjestu postavi križ i obilježe mjesta borbe i pogibije ogulinskih branitelja. Spomen područje pripadalo bi Općini Josipdol, koja bi nakon uređenja upravljala tim područjem. Predloženo je da se sastavi prijedlog ugovora o financiranju ovoga projekta koji bi bio prihvatljiv za sve strane, da se počne sa rješavanjem imovinsko pravnih odnosa te da se izradi idejno rješenje uređenja Spomen područja, kao temelj svih drugih aktivnosti.
Kao zahvalu za pokretanje uređenja Spomen područja Pitomi Javor, Srećko Jandrlić je, gradonačelniku Juri Turkoviću predao zahvalnicu i knjigu ispred Odbora za Pitomi Javor Župe Cerovnik. (ogulin.hr)