Aktualno Kolumne Moj stav S vama kroz svaki dan

Nadogradnja „Bistraca“-odlično!

Nakon 40 godina čekanja, dočekali smo. Nadograđuju  se i proširuju kapaciteti dječjeg vrtića. Sve je jasno. Postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju pedagoške standarde od 5 m² prostora po djetetu i prosječnu visinu prostorije od 300 cm, nemaju dvoranu, spremište za rekvizite i didaktička sredstva, sobu za odgojitelje i zdravstvenu voditeljicu i još štošta.
I još jedan problem, nedostatak  kapaciteta za otprilike 40- tero djece koji se javljaju posljednjih godina, a ne uspiju se upisati u program.
Kolike će biti potrebe za upis djece u narednim godinama nitko ne može predvidjeti, ali možemo napraviti usporedbu sa susjednim gradom u županiji, Dugom Resom, koja ima 11 180 stanovnika i u dječjem vrtiću boravi oko 330 djece. Ogulin ima 13 910 stanovnika i u dječjem vrtiću boravi oko 140 djece.
Za zaključiti je da će se potrebe za upis djece u nadolazećim godinama povećavati.
Nadogradnjom dvije sobe sa pratećim sadržajima povećati će se kapacitet za otprilike 40- tero djece što zadovoljava trenutne potrebe.
No,  tu se postavlja čitav niz pitanja : Što će biti za 5 godina? Jesmo li smo riješili problem od 5 m² prostora po djetetu? Jesmo li smo riješili problem mirisa kuhinje koji se širi  po sadašnjem prostoru? Jesmo li smo dobili dvoranu  za marendarij i čitav niz sličnih pitanja. I onda, ono najvažnije,  koliko još postojeća montažna građevina stara 40 godina može biti sigurna za boravak djece?
Potrošeno je 800 tisuća kuna, a za pretpostaviti je da će biti potrebno najmanje još toliko.
Dugoročno, niti jedan postojeći problem nije riješen. Problemi su samo prebačeni na buduće generacije.
U današnje vrijeme kada nam se nude alternativni načini financiranja neodgovorno je trošiti proračunski novac, a ne rješavati probleme sustavno i dugoročno.
Nedavno je, 14. ožujka, općina Čačinci donijela  odluku o kandidiranju projekta „Izgradnje dječjeg vrtića“ na Europski socijalni fond mjera 7.4. Vrijednost projekta iznosi 5,7 milijuna kuna, a intenzitet potpore 80%,  što znači da će općina uložiti oko 1,2 milijuna kuna vlastitih sredstava.
Postoji još čitav niz primjera gdje gradovi i općine grade nove dječje vrtiće i time potiču demografski i gospodarski razvoj svoje sredine i osiguravaju mirno, sigurno i bezbrižno djetinjstvo svojoj djeci.
Postavlja se pitanje- zbog čega se u Ogulinu ne razmišlja dugoročno i razvojno, zbog čega se ne koriste sredstva EU za ovakve i slične projekte, razmišlja li uopće netko o budućnosti našeg Ogulina, o budućnosti građana , a posebno o našim najdražima, našoj djeci???????????????????????????
 …………………………….
Piše: Dalibor Domitrović, gradski vijećnik SDP-a
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)