Aktualno OG sada Ogulin

Ribolovce nitko ništa pitao nije!

Prije par dana Ogportal je objavio priču o rijeci Vitunjčici i njenom skretanju s toka, te radovima čišćenja na obali, a nakon Hrvatskih voda javili su nam se i iz Športskog ribolovnog društva Ogulin, vezano na naš upit  o sudbini i perspektivi rijeka Vitunjčice i Dobre u budućem razdoblju, obzirom na planiranu izgradnju retencije u selu Turkovići kraj Ogulina.

U odgovoru stoji:

“Kako je naše Društvo ovlaštenik ribolovnog prava na tim vodama do 2023.godine, te u skladu s tim ovlaštenjem gospodari ribljim fondom, bilo je potrebno da barem bude upoznato sa svim zahvatima koji se planiraju izvesti, kako na Vitunjčici tako i na rijeci Dobri, a vezano za izgradnju retencije. Na žalost, to nije učinjeno niti od strane Hrvatskih voda kao investitora, a
niti od strane Županije i Grada Ogulina kao korisnika. Nikada nam nije data na uvid nikakva studija o utjecaju predmetnih radova na okoliš, niti je tražena naša suglasnost niti mišljenje o tome.
Mi smo na osnovu saznanja iz drugih izvora, a po sistemu “rekla-kazala” izvršili upit na naše nadležno Ministarstvo poljoprivrede – Uprava ribarstva, gdje nam je rečeno da ne možemo utjecati na izvedbu radova te da samo pratimo situaciju i reagiramo samo u slučaju većeg pomora ribe i to preko nadležne ribarske inspekcije. Očito se radi o sukobu unutar zakonodavstva naše vrle Države, jer još nije donesen novi Zakon o vodama oko kojeg nije bilo konsenzusa. Da će predmetna izgradnja retencije ostaviti velik utjecaj na floru i faunu (pa i na riblji fond) toga dijela rijeka koje će se potapati, uopće nije sporno. Sve vode kojima gospodari ŠRD “Ogulin” vrlo su atraktivne i
pogodne za ribolovni turizam, u što se mi uvjeravamo sve više svake godine, jer je sve veći broj stranaca i prodanih dnevnih dozvola, ali je očito u pitanju neki drugi opći interes (poplava) koji ovaj put ima prednost”- uz pozdrav “Bistro” podgovaraju nam iz Športskog ribolovnog društva Ogulin.

S obzirom da je u pitanju očuvanje prirode i naše okoline, nadamo se da tu priči nije kraj.