Aktualno Županija

Obilježen Dan županije: Župan se hvalio, “župnik” Jelić i Mateljan imali “kravata party”

– Naš rad je bio dobar, ali može biti bolji, što svakako želim novom vodstvu, kazao je župan Ivan Vučić na današnjoj svečanoj sjednici za Dan županije, u drugom dijelu govora koji je trajao samo tri minute.

Zanimljiviju konverzaciju, onu neformalnu, imali su HDZ-ov kandidat za župana Damir Jelić i SDP-ovac Damir Mateljan koji ga je jučer nazvao “župnikom”. Jelić se šalio s njim, pa u jednom trenutku svoje znojno čelo obrisao Mateljanovom kravatom.

Prvi, od četiri, bio je tek uvod u 20-minutni film u kojem su pobrojani najznačajniji projekti koji su realizirani u protekle četiri godine, po njegovim riječima, “u financijski najtežem mandatu”. Manje novca “jer je Kukuriku vlada uzela dio prihoda” nije spriječila Županiju da ispuni sve obveze i uloži milijune u gospodarstvo, turizam, školstvo, zdravstvo, razminiranje, realizira europske projekte… Među njima i Aquatiku, projekt proizašao iz Razvojne agencije.

– Da nije bilo Županije i Grada, ove projekte i sredstva ne bi osigurali pa je to još jedna znatna potvrda našeg rada i našeg postojanja, rekao je Vučić, naglasivši, baš kao i dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, da je postojeći regionalni sustav dobar i ne treba ga mijenjati.

Da je štošta u županiji htio promijeniti u protekle četiri godine, ali za to baš i nije imao potporu, moglo se zaključiti iz govora predsjednika Županijske skupštine Željka Bokulića. Posljednji predsjednički, napomenuo je, napisao je da ne bi rekao i ono što u ovako svečanim prilikama ne bi trebalo reći.

– Ljudski je izgubiti se i pogriješiti, ali ne kad vodimo selo, grad, županiju ili državu. U vođenje Županije krenuli smo puni entuzijazma sa željom da poleti u nebesa; nekima je entuzijazam splasnuo, nekima su krila srezana, a neki će nastaviti pokušavati. Često sam hvalio, prigovarao, ukazivao na greške. Biti onaj koji kaže što misli danas baš i nije pametno. Kad-tad shvatiš da imaš posljednji govor, ali tješi činjenica da lakše dišeš i mirno spavaš, kazao je Bokulić, zahvalivši, kao i Vučić, svima na suradnji.
Ministrica Nada Murganić, primjetivši kako su obljetice zgodne za podvući crtu i najaviti planove, naglasila je kako se planovi Županije – o jačem gospodarstvu, učinkovitoj upravi, društvenoj nadogradnji – uklapaju u planove Vlade kojoj su snažan gospodarski razvoj, nova radna mjesta i demografska revitalizacija prioriteti.

– Važno je da svi prepoznamo da je demografska revitalizacija od najznačajnijeg interesa naše domovine. Ako ne obnovimo stanovništvo naše države, ni jedan program ni strategiju neće imati tko provoditi niti ćemo imati za koga provoditi, poručila je Murganić.

Na svečanoj sjednici Županijske skupštine uručena su i godišnja javna priznanja Borisu Ferkuli i Stjepanu Basaru, Športskom društvu slijepih 4 rijeke Karlovac, Nacionalnom svetištu svetog Josipa, Udruženju obrtnika grada Karlovca i Savezu udruga Hrvatskog časničkog zbora Karlovačke županije. Priznanje za životno djelo primio je dr. Amirudin Talakić, koji je, zahvaljujući u ime nagrađenih, kazao da su priznanja zahvale za učinjeno, ali i poticaj za činiti što više. (kaportal,hr)