Aktualno OG sada Ogulin

“Svoj kruh za bagatelu ne damo!”

Obiteljski obrt “Kopšiva”, nadaleko poznat ne samo Ogulincima, djeluje od davne 1922. godine i prenosi se s generacije na generaciju. Obitelj je to koja je marljivo, vrijednim rukama svih ukućana, stvarala svoje ime i ostvarila zapažene poslovne rezultate. Nikome nikada nisu ostali dužni ni lipe, redovito su podmirivali sve svoje financijske obveze, zapošljavali djelatnike. I onda, kao grom iz vedra neba, pogodila ih je vijest koju su uspjeli neslužbeno čuti, a ona, prema dokumentu koji posjeduje Ogportal, glasi: Potpuno izvlaštenje nekretnina za potrebe rekonstrukcije nerazvrstane  ceste ulice Struga! Rješenje je napisano 13. travnja ove godine, a potpisao ga je gradonačelnik Jure Turković!
Problem je to koji ovu obitelj muči već godinama, a intenzivnije u posljednje tri godine, od kako je 2014.  počelo dolaziti nekoliko građevinskih vještaka, koji su procjenjivali koliko vrijedi zemljište koje bi im Grad Ogulin trebao kupiti za potrebe gradnje ceste kroz Strugu.


Obitelj Kopriva ističe kako oni nisu protiv gradnje ceste i potpuno opravdavaju i podupiru takav prijedlog, no zasmetao ih je način na koji su doznali za ovu odluku, ali i sve one radnje koje su tome prethodile. Žale se na djelatnike Grada Ogulina, na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem, koji nisu znali procijeniti što spada u obradivu površinu na kojoj se ostvaruje dohodak. Dakle, smatraju da je Grad radio samo sebi u korist i smatraju da se trebala najprije ustanoviti stvarna  obradiva površina i s time ići na ekonomsku procjenu, ali oni rade sve na njihovu ruku, bez znanja obitelji Kopriva.
Posebno ih boli to što je u rješenju gradonačelnik Turković napisao da su  i Inka i Jaroslav Kopriva, najmlađi u generaciji Kopriva na kojima  se sada legalno vodi obrt od 1. 1. 2016. sa svojim očevima  zaključili “prividni, simulirani ili fiktivni pravni posao” kako bi se  povećala izmakla korist u vidu rente za idućih najmanje 25 godina, svjesni činjenice da su raniji vlasnici na početku postupka bili neposredno pred umirovljenjem ili možda već i u mirovini, te bi se iznos naknade mogao utvrditi za vrlo kratko razdoblje, a nipošto za 25 godina koliko vlasnici traže”.
U tom dopisu još se navodi da to ima za posljedicu ništetnost takvog pravnog posla, pa se s tim postupa kao da pravno ni ne postoji!
Nama laicima, dosta ovaj odgovor nije shvatljiv, kao uostalom ni obitelji Kopriva, kojima Grad nudi 120 tisuća kuna i gradske službe to smatraju potpuno adekvatnom naknadom.
Obitelj Kopriva s time se, naravno, ne slaže.
“Nismo protiv ceste, neka se gradi, ali želimo da nam se pošteno plati naša očevina  i djedovina! Svoj kruh za bagatelu ne damo”- ogorčeno poručuje obitelj Kopriva, koja živi od zemlje koju obrađuje i čiji im se dio planira uzeti.