Aktualno OG sada Ogulin

Grad koji voli parkirališta!

“Radove na asfaltiranju parkirališta kod Doma Ribarići izvodila je tvrtka Ceste Karlovac d.d. Karlovac, po raspisanom javnom natječaju 2007. i 2009. godine za održavanje cesta na području Grada Ogulina”- stoji u odgovoru Karmele Matić, voditeljice protokola i ureda za odnose s javnošću Grada Ogulina.

Odgovor smo dobili jutros, a nakon što smo objavili priču o parkiralištu u Ribarićima, za koje je Grad Ogulin izdvojio čak 230 tisuća kuna.

Zanimljivo je da se za uređenje jednog parkirališta izdvojio tako velik iznos, a jako dobro znamo u kakvom su nam stanju brojne gradske i prigradske prometnice. No, da je Ogulin, kako nam se čini, “Grad koji voli parkirališta” vidi se i po još jednom “čudnom” parkiralištu.

Riječ je o onom u Kaševarima, iza bivšeg restorana Sabljaci, koje godinama zjapi prazno i nikome nije jasno zbog čega je izgrađeno.

I pred kraj, evo malo matematike. Na parkiralištu u Ribarićima (nismo brojali) procjenjujemo, ima nekih 90 – 100 parkirnih mjesta. Baratajmo sa 90. Cijena radova na tom parkiralištu je 230. ooo kuna, što bi okvirno iznosilo oko 2.555 kuna po parkirnom mjestu. Na parkiralištu u Kaševarima ima (brojali smo) 57 parkirnih mjesta, pa bi se moglo zaključiti da je cijena tamošnjih radova 57 x 2.555 Kn odnosno oko 145. 000 kuna. Zbrojimo li oba iznosa, 230. ooo i 145. 000 , dolazimo do zaključka da je na ta dva parkinga potrošeno oko 375. 000 kuna! Za mjesta koja praktički nitko ne koristi. Valja još uzeti u obzir i to da se tu radi o cijeni radova, što znači da je ukupni iznos još i veći kada se dodaju troškovi otkupa zemljišta!

Kruže priče da su određeni “ljudi na poziciji” u gradskoj upravi isforsirali ovu gradnju, kako bi što povoljnije prodali svoja zemljišta gradu Ogulinu. Ne ulazeći u točnost ove informacije, samo želimo skrenuti pozornost na radove koje, u situaciji kad proračunskog  novca nema  previše, smatramo nepotrebnima. Možda je bilo drugih prioriteta?