Aktualno Županija

Nepravomoćna presuda Općinskog suda u Karlovcu: Piloti nisu krivi za sudar MIG-ova kod Plaškog

Na Općinskom sudu u Karlovcu, danas su na suđenju zatvorenom za javnost krivnje nepravomoćno oslobođena dvojica pilota Hrvatskog vojnog zrakoplovstva, piše Net.hr.
Podsjetimo, satnik Igor Trošelj i natporučnik Marijan Kudlik odgovarali su za sudar MIG-gova tijekom vojne vježbe 23. rujna 2010. godine, te ozljeđivanje Marije Klipe, žene koja je radila u polju nedaleko Plaškog. Kako je odlučilo Sudsko vijeće, ni Trošelj ni Kudlik nisu krivi za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, za što im je prijetila i kazna do 12 godina zatvora.
– Optužnicom je Trošelju bilo stavljeno na teret da kao vođa grupe četiri borbena zrakoplova, te Kudlik kao dio tog tima, nisu upravljali prema Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju Oružanih snaga. Zbog toga su, sumnjalo se doveli u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, piše portal Net.hr.
Trošelj je navodno letio na način koji nije prije dogovoren i nije javljao manevre svojim pratiteljima. Manevar bez izvješćivanja istodobno je provodio i Kudlik iako nije vidio Trošelja. Zato je došlo do sudara u zraku i lansiranja rakete iz lansera desnog krila Kudlikova zrakoplova. Dijelovi te rakete ranili su Mariju Klipu koja je u polju nedaleko od kuće svoje majke Milke Šupice vadila krumpir. S otvorenim prijelomom lijeve nadlaktice susjed ju je odvezao u bolnicu u Ogulinu.
Vještaci su, naime, zaključili da je Trošelj imao dovoljan broj sati leta, no da nije bio obučen za let u skupini od četiri aviona, niti je mogao biti vođa grupe. Ni Kudlik nije bio obučen za let u grupi u sastavu para, niti je imao zadovoljene uvjete da bude planiran u grupi od četiri aviona. Vještaci su potvrdili i da je komunikacijska veza među zrakoplovima bila jako loša, a nisu bili ispunjeni ni meteorološki uvjeti za ovu vrstu letenja.