Izbori 2017

Koliko su kandidati odriješili vlastitu kesu za kampanju – SDP-ov Vuković najizdašniji, ostali puno skromniji

Cjelovita izvješća o donacijama i troškovima izborne promidžbe kandidati za čelna mjesta u Županiji, gradovima i općinama morat će objaviti tjedan prije izbora i tada će slika sasvim sigurno biti drugačija, ali po do sad objavljenim podacima o tome koliko vlastitih sredstava misle utrošiti u kampanji, uvjerljivo prednjači Ivan Vuković, kandidat SDP-a i HSS-a za karlovačkog župana.

Vuković je u izjavi naveo da je za to namijenio 50.000 kuna ušteđevine.

Jelić dao stotku više

Na drugom mjestu mu je protukandidat za istu poziciju Damir Jelić (HDZ-HSLS), koji u kampanji sudjeluje s 10.100 kuna, stotinu kuna više nego daju kandidatkinje za njegove zamjenice Martina Furdek-Hajdin i Vesna Hajsan – Dolinar, pa ukupno izdvajaju 30.100 kuna.

Marina Novaković Matanić, HNS-ova kandidatkinja za karlovačku županicu, po izdvajanjima je na 3. mjestu: daje 20.000 kuna.
Puno skromniji od njih troje su preostala dvojica kandidata: Mostov kandidat za župana Marinko Marinović, koji nije ni kunu predvidio vlastitih sredstava, ali mu stranka za kampanju daje 5.000 kuna, te Hrvoje Hoffman iz Živog zida koji daje nula kuna vlastitih sredstava za izbornu promidžbu.

HSS-ovac uložio najmanje

Od kandidata za karlovačkog gradonačelnika po vlastitim sredstvima prednjače Mostov Davorin Andrijašević i nezavisni Davor Petračić s po 7.000 vlastitih kuna, ali je Andrijaševiću stranka dodala još 5.000. Za njima je Nikola Badovinac (HNS) sa 6.000 kuna pa Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) i Damir Mandić (HDZ-HSLS) s 5.000, ali njegov ukupan iznos je veći jer po toliko daju i kandidati za njegove zamjenike Andreja Navijalić i Ivan Mrzljak. Od šestorice kandidata HSS-ov Davor Bartolac uložit će u kampanju najmanje vlastitih sredstava, 1.500 kuna.

Svi ostali kandidati za gradonačelnika preostala četiri grada u županiji još nisu objavili svoje izjave, no neki jesu pa tako HDZ-ova kandidatkinja u Dugoj Resi Dijana Zadrović za kampanju izdvaja 6.200 vlastitih kuna, no ukupan iznos je znatno veći jer su kandidati za njene zamjenike Zlatko Grčić i Melita Trgovčić dodali 10.000 i 6.000 kuna. Manje, 15.000 kuna vlastitih sredstava daje HSS-ov i SDP-ov kandidat za dugoreškog gradonačelnika Tomislav Boljar, a 10 puta manje od toga HNS-ov Ivica Radočaj, 1.500 kuna.

U Ogulinu SDP-ov Dalibor Domitrović okvirno će dati 2.000 vlastitih kuna, ali ima i 2 x po 20.000 donacija pa mu je na raspolaganju 42.000. Puno je, barem za sad, skromnija HDZ-ova kandidatkinja za isto mjesto Sanja Marković koja je uložila 3.000 kuna, no njeni kandidati za zamjenike Tone Radočaj i Tomislav Lipošćak dodali su 5.000, odnosno, 2.000 kuna vlastitih sredstava. HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Ozlja Gordana Lipšinić predvidjela je svojih 5.000 kuna za izbornu promidžbu, a SDP-ova Irena Šimunić 3.000 kuna, dok će u Slunju toliko izdvojiti HDZ-ov kandidat Jure Katić, kandidat HNS-a Đanluka Obrovac 500, a kandidatkinja Živog zida Nikolina Požega 0 kuna. (kaportal.hr)