Aktualno OG sada Ogulin

Dan izbora

Dan je lokalnih izbora na kojima se u 576 jedinica bira lokalna predstavnička i izvršna vlast.  I predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin poručio je u subotu biračima kako je iznimno bitno da izađu na nedjeljne lokalne izbore.
“Uz parlamentarne, lokalni izbori direktno utječu na svakodnevni život birača, odaziv je od iznimne važnosti”, rekao je Hrvatin za Hrvatski radio te podsjetio da je u prvom krugu lokalnih izbora 2013. Glasovalo 47,3 posto, a u drugom 41, 6 posto birača.

Na ovim lokalnim izborima pravo glasa ima 3.720.000 birača, što je 39.500 birača manje nego prije četiri godine. Glasuje se na 6618 biračkih mjesta, a izbore prati više od 12.000 promatrača.  Za oko 9500 mjesta natječe se 47.601 kandidat. Valja znati da se na lokalnim se izborima ne može glasovati izvan mjesta prebivališta, ne može se koristiti preferencijski glas i ne glasuje se u inozemstvu
Inače, birače će danas na biračkim mjestima dočekati više vrsta listića pa ih pažljivo promotrite i glasujte tako da zaokružuju redni broj ispred liste, odnosno imena kandidata. Na taj način vaš će glasački listić biti valjan.
Prema informacijama iz DIP-a prvi izborni rezultati će na DIP-ovim stranicama biti dostupni oko 21 sat, a glavnina rezultata mogla biti poznati do 2 sata ujutro u ponedjeljak.
Na prošlim izborima, 2013. godine u ponoć je bilo obrađeno 91 posto biračkih mjesta, do dva ujutro 99 posto, a očekuje se će tako biti i ovoga puta.
Naravno, prve rezultate treba ‘uzeti s rezervom’ i da na temelju njih ne treba odmah proglašavati pobjedu.
„DIP će objavljivati rezultate kako budu pristizali, to neće biti reprezentativan, ciljani uzorak, nego će trebati pričekati “daljnje vrijeme” da se vidi konačan rezultat, naglasio je predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.