Aktualno OG sada Ogulin

Za viked ugodno vrijeme – Ljeto pred vratima

Znate li da klimatološki ljeto započinje već 1. lipnja? Ljetnim se mjesecima smatraju cijeli lipanj, srpanj i kolovoz, uglavnom zbog lakšeg računanja mjesečnih i sezonskih prosjeka. U svakom slučaju, ove će godine i vrijeme popratiti tu matematičko-statističku podjelu. Prve ljetne temperature i pripadajuće vrijeme imat ćemo već na prvim danima lipnja.

Ovaj, posljednji proljetni vikend proteći će uz upravo takvo vrijeme, kasnoproljetno. Za ilustraciju, prosječna temperatura u kopnenom području u ovo doba godine je između 21 i 25, a na moru od 23 do 25 °C. Upravo tako će biti i ove subote i nedjelje.

Jutra će biti svježa, u unutrašnjosti od 8 do 13, a na moru od 13 do 16 °C. Prevladavat će sunčano, na Jadranu čak posve vedro, dok će na kopnu u subotu biti umjerenog dnevnog razvoja oblaka, a uglavnom samo u Slavoniji (posebno u gorju zapadne Slavonije, na daruvarskom i pakračkom području) te u Srijemu može biti kratkotrajnih pljuskova. Danas će biti i umjereno vjetrovito, na kopnu uz sjeverac, a na moru umjerenu buru i tramontanu. U nedjelju će vjetar u unutrašnjosti jenjati dok će na moru još uvijek biti nešto bure i maestrala.
Temperatura mora na većem dijelu Jadrana je između 18 i 20 stupnjeva što znači da se oni najhrabriji već mogu i bućnuti. U ovo doba godine ne treba nas čuditi da je UV indeks vrlo visok i da treba voditi računa o zaštiti od sunca. Nadalje, ako ste alergični na pelud trava, i dalje trebate izbjegavati boravak na otvorenom jer je njegova koncentracija u velikom dijelu zemlje još uvijek visoka. Osim za alergičare, biometeorološke prilike bit će povoljne i lijepo vrijeme poticajno će djelovati na ljude. Jasno, pa govorimo o vikendu, zar ne?! (kaportal.hr)