Aktualno Županija

Čudna matematika – Karlovačka županija među rijetkima u kojoj je HDZ dobio manje glasova, a ima više vijećnika no ikad

Hrvatska demokratska zajednica u čak je 16 županija na netom završenim lokalnim izborima postigla bolji rezultat nego prije četiri godine – ponegdje su te brojke i ogromne, kao npr. u Osječko-baranjskoj županiji gdje su dobili gotovo 13.000 glasova više nego na lokalnim izborima 2013. godine.
No, obračun koji je objavio Večernji list, ukazuje i na to da je izborna matematika, pogotovo uz nezgrapni D’Hondtov izborni sistem, ponekad vrlo vrlo čudna. Naime, među samo četiri županije (plus Grad Zagreb) u kojima je HDZ dobio manje glasova nego prije četiri godine je i Karlovačka županija. Štoviše, uz Zagreb i Vukovarsko-srijemsku županiju jedino je u Karlovačkoj ta brojka i znatna, odnosno HDZ je 2017. godine dobio 1.817 glasova manje nego 2013. godine. I to uz nešto veću izlaznost, odnosno i postotak im je manji nego 2013. godine, i to za ravno 3%.
I sve to možda i ne bi bilo posebno zanimljivo za vijest, da nije činjenice da je istovremeno HDZ u županijskoj skupštini osvojio više mjesta nego ikad – čak 24!
Politička i izborna matematika tako su ponekad zaista neobjašnjive. Gledajući samo omjer glasova u odnosu na izbore 2013. godine, HDZ je u Karlovačkoj županiji postigao treći najlošiji rezultat u državi, a imat će više vijećnika nego što ih je imao u prošlom sazivu.
Zanimljivo, i SDP po ovom kriteriju ima treći najlošiji rezultat u državi upravo u Karlovačkoj županiji. Glasove su pokupili Živi zid i Most, a SDP je dobio čak 7.718 glasova manje nego na izborima 2013. godine. Gore su prošli samo u Sisačko-moslavačkoj i Osječko-baranjskoj županiji.(kaportal)