Aktualno OG sada Ogulin

Svibanj – hladniji od prosjeka, a ljeto će biti toplije

Svibanj

Počeo je novi mjesec i po starom dobrom običaju, na trenutak, ćemo se osvrnuti na ovaj protekli, na svibanj, i pogledati kakav je bio u meteorološkom pogledu. Podaci koje donosimo su sa automatske Meteorološka postaja Ogulin-Žegar.

Što se tiče količine oborina bio je jako ispod prosjeka. Naime prosjek oborina za svibanj je 192,2 mm dok je ovaj svibanj imao svega 100,2 mm oborina što je skoro upola manje od prosjeka.

Najniža temperatura zraka u svibnju bila je 1.8°C a izmjerena je 01. svibnja dok je najtoplije bilo posljednjeg svibanjskog dana kada smo se grijali na 29,5 °C . Prosjećna temperatura ovog svibnja je 11,8°C i za dva je stupnja niža od prosječnih temperatura za svibanj. Najniži tlak zraka od 1004.0 hPa izmjeren je 12.05.  dok je najviši iznosio 1027.0 hPa i pritiskao nas je 16. svibnja. Najjači udar vjetra u prošlom mjesecu zabilježen je 25. svibnja i iznosio je 10.1 m/s a bio je sjevernog smjera.

Lipanj

I sljedećih dana treba računati na moguću pojavu jačeg nevremena, ali vrijeme će uglavnom tijekom većeg dijela dana biti stabilno i toplo. Prema dugoročnoj prognozi za lipanj vidi se dosta sunčana vremena. Uvijek postoji mogućnost za razvoj jačih oblačnih sustava i pojava jačeg nevremena s tučom i vjetrom. Osjetno osvježenje za sada se vidi od ponedjeljka. Što se tiče ljeta u cijelosti, trebalo bi biti malo toplije od prosjeka, a oborina bi trebalo malo izostati. Kada se govori toplije od prosjeka u Ogulinu onda se misli na noćnu i jutarnju temperaturu zraka jer se ona vidi viša od prosjeka dok će dnevna biti uglavnom oko prosjeka. Ukupno u ljetnim mjesecima u Ogulinu ima 12 vrućih dana sa temperaturom zraka višom od 30°C, tj. u lipnju 2, u srpnju 5 i u kolovozu 5 dana. Prema sadašnjim materijalima toliko bi ih trebalo i biti, ali ne mora značiti da će ih biti točno po mjesecima koliko prosjek pokazuje. Dakle tu se onda opet može govoriti o promjenama klime. Sve u svemu, na sve uvijek trebamo biti spremni, a i na iznenađenja treba sve više gledati kao normalna, jer će ona kad tad, s obzirom na promjene klime, postati normalne pojave. (Meteorološka postaja Ogulin-Žegar.)