Aktualno OG sada Ogulin

Devedesetoro ogulinskih krizmanika

Pedeset dječaka i četrdeset djevojčica danas je u Župnoj crkvi Sv. Križa primilo sakrament krizme. Po nauku Katoličke crkve, na krizmi katolici primaju na sebe Duha Svetoga kojeg je Isus obećao.
Katoličko je vjerovanje da obred u kršćanima usavršuje i dopunjuje unutarnju sličnost s Isusom Kristom što im je darovana na krštenju, te ih ispunjuje ljubavlju da bi u događajima i ljudima koje susreću mogli prepoznati Božju prisutnost i Božji poziv da se neprestano što dosljednije uključuju u izgradnju novoga, Božjega svijeta. Priopćuje im osobitu snagu Duha Svetoga da kao pravi svjedoci Kristovi, riječju i djelom, šire i brane vjeru, da hrabro ispovijedaju ime Kristovo i nikada se ne stide njegova križa.
Sakrament Svete potvrde ili Krizme zajedno s krštenjem i euharistijom čini cjelinu “sakramenata kršćanske inicijacije”. Time je ovaj sakrament nužan za primanje Kristove milosti. Potvrda, kao što i samo ime govori, je sakrament kojim osoba potvrđuje svoju vjeru i svoju pripadnost Crkvi.
Krizmu obično dodjeljuje biskup, pa je tako bilo i u Ogulinu. Učinio je to biskup Gospićko senjski Zdenko Križić, u nazočnosti ogulinskih svećenika. Župna crkva Sv. Križa bila je prepuna. Osim krizmanika, na svetoj su misi bili i brojni roditelji, kumovi i prijatelji.