Aktualno Županija

Jelić zadovoljan rezultatima, a HDZ-ovi gubitnici mu već ponudili ostavke – kohabitacija svuda otvorena opcija

– Rezultatima smo relativno zadovoljni. Ima par jedinica koje su nas pozitivno iznenadile, ima par u kojima nisu očekivanja takva bila, ali izražavam zadovoljstvo za vrlo dobar rezultat. Nećemo biti u vlasti, direktno odgovorni, nego kroz oporbu u Dugoj Resi, Ogulinu, Bosiljevu, Cetingradu, Kamanju, Krnjaku, Netretiću, Ribniku, Tounju i Žakanju. U nekima će doći do kohabitacije, HDZ s partnerima ima Vijeće i odaslali smo poruku organizacijama na terenu da se prije konstituiranja probaju dogovoriti s načelnicima, gradonačelnicima jer kohabitacija je otvorena: jedan je princip međuljudskih odnosa koji je svugdje najznačajniji, a drugi pitanje projekata, kazao je na današnjoj pressici predsjednik županijskog HDZ-a Damir Jelić, zahvalivši svima koji su na izbore izašli, te izbornim stožerima.

Kao župan, pak, čestitao je svim izabranim načelnicima i gradonačelnika.

– Očekujte nas, doći ćemo, idemo raditi, poručio je Jelić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Dugoj Resi,  gdje je HDZ-ova kandidatkinja jučer izgubila, kazao je da stranka tamo nikad nije tako radila i da će taj rad, uz malo strpljenja, dati rezultate.

– HSS u drugom premetu ponovo na ljevicu dolazi do jednog stapanja koje će imati dalekosežne posljedice. Gradsko vijeće je otvoreno jer je, u grubo, omjer 8:8 i Živi zid i u Dugoj Resi nije naš imperativ ići u kohabitacijske elemente, nego razgovarati s ljudima što se može u pojedinim projektima odraditi. Čitava kampanja HDZ-a je bila da Duga Resa može i mora bolje i da ovih 16 godina nije dalo ploda i u toj situaciji je HDZ podupirajući faktor za boljitak Duge Rese što se pokazalo besplodnim, izjavio je Jelić.

Kazao je da su razlozi takvog HDZ-ova rezultata u Dugoj Resi kašnjenje njihove kampanje i što nisu srušili proračun.

– U politici je to dvosjekli mač: možete nekoga srušiti i postavlja se moralno pitanje da li radite za dobrobit građana. Ovdje mi nismo srušili, što smo trebali, procijenili smo u tom trenutku da je bolje to za dobrobit građana odraditi. Građani to nisu prepoznali, a za to ipak treba tražiti krivnju kod nas: nismo im dovoljno objasnili. Osim toga, u Dugoj Resi je produkt ovog gradonačelnika jednog nemoralnog, neispoštivanog sporazuma. Kada gradite na tim temeljima dobru kuću, ta kuća će se urušiti prije ili kasnije jer je nama značajnije biti ako treba u opoziciji u čitavoj Karlovačkoj županiji časno, nego biti u poziciji na nemoralnim radnjama, naveo je Jelić.

Komentirajući rezultate u Ogulinu, kazao je da je u Vijeću “otvorena situacija”, ali da SDP ima prednost u odnosu na HDZ jer ima čelnu osobu.

– Za Ogulin vrijedi kao i za sve organizacije: ŽO je dala odriješene ruke da se poslože priče u tim sredinama. S odriješenim rukama postoji i odgovornost, to je normalno. Ali, ne postoji više ni jedan prostor gdje bi netko bio siguran. HDZ je imao u Ogulinu kontinuitet od stvaranja hrvatske države i očito taj oblik politike građani su rekli: Polako, stanite, nije to baš tako. To je nama povratna informacija koja traži podrobniju analizu premda taj rezultat od 78 glasova i nije toliko zabrinjavajući. Međutim, neugodan je i gorak okus kada prvi put izgubite nešto. To nam se dogodilo i u Slunju, ali smo vrlo brzo ponovo stasali do prvog kruga sa 60-ak posto. Moja očekivanja u Ogulinu su slična, naglasio je Jelić, dodavši da tamo gdje bude kohabitacijsko Vijeće, HDZ nikoga apriorno neće rušiti, ali da je to na ozbiljnim strateškim mimoilaženjima moguće.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti ostavki tamo gdje su rezultati lošije, kazao je da je većina dala mandate na raspolaganje, no o tome nije htio želio govoriti dok se ne očituje Predsjedništvo ŽO.(KAportal)