Aktualno Županija

Novi slučaj lažne diplome u Karlovcu? Iz gradske uprave potvrdili da se jedna još provjerava, sve ostale nisu “lažnjaci”

Sve glasnije kuloarske priče da slučaj lažne diplome višeg referenta za udruge Karlovačke županije, otkriven početkom svibnja, nije posljednji, mogle bi se pokazati točnima, a još jedan slučaj stići iz Grada Karlovca.

U Gradskoj upravi su, naime, odgovarajući na naš upit, kazali da za jednu diplomu provjera još traje. Za sve ostale utvrđeno je da su prave.

– Grad Karlovac je tijekom svibnja 2017. godine za sve zaposlene službenike i namještenike primljene u službu nakon rujna 2012. godine zatražio vjerodostojnost dokumenata o stečenoj stručnoj spremi. Provjera je u tijeku za jedan dokument, a za sve ostale dokumente prema povratno dostavljenoj dokumentaciji utvrđeno je da su vjerodostojni, naveli su iz Grada.

Te 2012., podsjetimo, Karlovac je, na žalost, s pravom, nosio ime “grad lažnih diploma”. Bila je to prava pošast “lažnjaka” – otkrivene su 24 krivotvorene diplome i svjedodžbe u 9 gradskih tvrtki i ustanova, te samom Gradu. Provjerene su diplome i svjedodžbe svih zaposlenih u Gradu, gradskim tvrtkama i ustanovama te kod proračunskih korisnika.

Poučeni iskustvom, očito, u Gradu su prošli mjesec ponovo krenuli u provjeru dokaza o završenom školovanju. To više jer od bivšeg zaposlenika, koji je imao lažnu svjedodžbu o završenoj srednjoj školi, još nisu uspjeli dobiti novac što im je sudskom presudom dosuđen.

– Službeniku je 24. rujna 2012. godine prestala služba po sili zakona, te je protiv njega pokretnut parnični postupak radi isplate. Postupak je okončan u korist Grada Karlovca, tuženi službenik je u obvezi tužitelju Gradu Karlovcu isplatiti iznos od 44.449,15 kuna glavnice s pripadajućom kamatom i trošak spora. Postupak ovrhe je u tijeku, podsjetili su u Gradu na jedan od rijetkih slučajeva lažnih diploma koji je dobio i sudski epilog. Podsjetimo, od devet gradskih tvrtki i ustanova u kojima su radili vlasnici lažnih diploma ili svjedodžbi, samo tri su protiv bivših zaposlenika pokretale sudske postupke. (kaportal.hr)