Aktualno Županija

Karlovac dobio Vijeće i predsjednicu – Živi zid suzdržan, digli ruke samo za potpredsjednika Vilibora Sinčića

– Nadam se dobrom i konstruktivnom radu, prijedlozima i suradnji, uz uistinu puno dijaloga i uvažavanja, kazala je Marijana Tomičić (HDZ), danas izabrana predsjednica karlovačkog Gradskog vijeća.
Konstituirano je time Gradsko vijeće Karlovca, posljednje od svih predstavničkih tijela u Karlovačkoj županiji, a s radom počeo novi saziv. Čini ga 13 vijećnika koalicije HDZ-HSLS,  5 Živog zida, po 3 nezavisne liste i SDP-Laburista, te jedan AUZ-HSU-a.
Drugih prijedloga za predsjednika nije bilo, a već na ovoj konstituirajućoj sjednici izostala je uobičajena praksa kod izbora. Obično on ide jednoglasno, no danas je 5 vijećnika Živog zida – baš kao i na Županijskoj skupštini – bilo suzdržano. Nisu ruke “za” digli ni za izbor potpredsjednika Vijeća iz redova većine, HDZ-ovog Matije Furača, no zato su kod izbora drugog potpredsjednika – mjesta rezerviranog za predstavnika oporbe – podigli ruke.
Tada to nisu učinila trojica nezavisnih vijećnika s liste Davora Petračića, HSLS-ova Marija Pavičić i Dubravko Delić (AUZ-HSU).
On je, baš kao što je u kampanji i najavljeno da će ta koalicija podržati HDZ, sjeo na stranu vladajućih dok su na suprotnoj, uz Živi zid, nezavisni vijećnici, ovaj put brojniji nego poslije prošlih izbora, te SDP-ovi, kojih niti u jednom sazivu do sad nije bilo manje.
Svima im je gradonačelnik Damir Mandić poželio da, zajedno s izvršnom vlašću, daju gradu dodatni vjetar u leđa kako bi svi pokazali što znamo, što možemo i u čemu smo najbolji.
– Znam da će nam biti izazov od našeg Gradskog vijeća napraviti mjesto argumentiranih rasprava i prijedloga, što je jako važno. Svi dolazimo iz različitih političkih svjetonazora, ideologija, u konačnici i poimanja politike, i ta različitost ne mora biti loša, dapače, svi zajedno, u izvršnoj vlast i vi koji odluke donosite, moramo inzistirati na racionalnoj dimenziji tog rada. Kao gradonačelnik, sam ću se truditi, i moji zamjenici i cijela gradska uprava, da sve vaše prijedloge koje smatrate da moramo, provedemo i da komunikacija bude obostrana, rekao je Mandić, podsjetivši vijećnike da imaju pravo, ali i obvezu i dužnost biti u kontaktu sa svim gradskim tvrtkama i ustanovama i tražiti odgovore na sva pitanja, te zaključio:
– Naam se da će te to koristiti i da ćemo u jednom sučeljavanju ideja i programa osmisliti ono najbolje.
Vijećnici su dopunili obvezni dnevni red konstituirajuće sjednice pa upravo donose odluke o imenovanju odbora Gradskog vijeća, a odlučit će i tko su ovogodišnji dobitnici javnih priznanja.
(KAportal)