Aktualno Županija

20. Međunarodni festival folklora, unatoč organizacijskim problemima, ove godine s rekordnim brojem sudionika

Jubilarni, 20. Međunarodni festival folklora okupit će rekordan broj sudionika – njih 180 donijet će u Karlovac i druge dijelove županije pjesmu i ples od 2. do 8. srpnja.

Potvrđeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je direktor Festivala Željko Štajcer podsjetio da je na prijašnjih 19 festivala nastupalo 97 grupa iz čak 50 zemalja sa svih kontinenata. I to vrhunskih folkloraša na vrhunskom festivalu, o čemu svjedoče i certifikati svjetskih organizacija.

Sve to zahvaljujući volonterskom radu izvršnog organizatora FA Matija Gubec i brojnim sponzorima, obično praćeno financijskom neizvjesnošću, kojoj se ovaj put pridružila i tehnička pa se do prije tri tjedna, po Štajcerovim riječima, i nije znalo kako će Festival biti organiziran. Sudionici su do sad osiguran smještaj imali u Učeničkom domu u Karlovcu, no ovaj put je to bilo pod upitnikom jer su u njemu trebali trajati radovi na uređenju. Zahvaljujući dogovoru, oni će uslijediti kasnije, no ostao je (financijski) problem prehrane jer u domskoj kuhinji orgaizatori ovaj put neće moći kuhati obroke, već ih moraju dogovoriti i platiti drugdje.
– To su ogromne cifre, oko 100.000 kuna, a lani je organizacija cijelog Festivala koštala 230.000 kuna. Pokušavamo različitim modusima naći rješenje za ove financijske, organizacijske probleme; nastali su iako ništa krivo nismo napravili. Niti u jednom trenutku, u razgovorima sa Županijom i Grado, održavanje Festivala nije dolazilo u pitanje, napomenuo je Štajcer.

Ovogodišnji će dovesti grupe iz Tajvana, Sjevernog Cipra, Rumunjske, Bugarske, Španjolske i Burundija. Upravo ovi potonji bit će posebna atrakcija.

– To su bubnjari koji na glavi imaju bubnjeve težine od 30 do 70 kilograma, napomenula je koordinatorica MFF-a Ivana Moškun Štefanac.

Otvorenje Festivala je u nedjelju, 2. srpnja, u Karlovcu. Folkloraši će u 20 sati krenuti sa Starog placa do igrališta u Šancu, gdje će otvorenje biti u 20.30. Sve do subote nastupat će u Karlovcu Ozlju, Dugoj Resi, Ogulinu, a koncertom u karlovačkom Šancu, u 20.30, zatvoriti ovogodišnje izdanje Festivala. (kaportal.hr)