Aktualno Županija

Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje Karlovačke županije

U dvorani Obrtničkog centra u Karlovcu u petak, 30. lipnja, održan je sastanak o razvoju infrastrukture širokopojasnog pristupa internetu za područje Karlovačke županije. Zamjenica župana Martina Furdek-Hajdin, koja je otvorila skup, objasnila je da se ovim programom želi omogućiti pristup internetu brzinama većim od 100 Mbit/s, u idućih 3 do 5 godina, za područja u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganje s ciljem ojačavanja gospodarstva, civilnog društva, tijela državne uprave i tijela javne vlasti, znanstveno-istraživačke i obrazovne ustanove te svih drugih sudionika na tržištu elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga koji su uključeni ili će biti uključeni u razvoj i promicanje informacijskog društva. Radi se o programu koji će većinom biti finaciran iz fondova EU i za kojeg su osigurana sredstva, dijelom i u državnom proračunu.
Karlovačka županija donosi ovaj program kako bi utvrdila aktivnosti, nositelje i dinamiku ostvarivanja razvoja širokopojasnog pristupa na području cijele županije te jasne odrednice i obveze djelovanja svih sudionika u programu na lokalnoj i regionalnoj razini.
Vladimir Žuti i Ivana Madžar iz HAKOM-a upoznali su nazočne predstavnike gradova i općina Kalovačke županije o važnosti obuhvaćanja ruralnih područja u ovom programu, a Darko Bratković iz tvrtke Odašiljači i veze d.o.o. govorio je o organizaciji razvoja širokopojasne strukture. Tomislav Majnarić iz konzultantske tvrtke LATOR d.o.o. obrazložio je proces pripreme dokumentacije potrebne za uključivanje u program, a koja mora zadovoljiti propisane kriterije od strane nadležnog ministarstva.
Zamjenica župana Martina Furdek-Hajdin pozvala je gradonačelnike i načelnike da do 5. srpnja (srijeda) dostave povratnu informaciju o njihovu interesu za uključivanje u program, a Karlovačka županija bit će investitor i nositelj ovog projekta.(kazup)