Aktualno Županija

Siromašna Općina Krnjak nabavlja luksuzni automobil, načelniku povećava plaću – oporba protiv, kažu, uložite u socijalu

Mala i siromašna Općina Krnjak namjerava nabaviti luksuzni službeni automobil do iznosa od čak 240 tisuća kuna, te općinskom načelniku Dejanu Mihajloviću povećati plaću. Tvrde ovo iz oporbenog Demokratskog saveza Srba koji su na sjednici Općinskog vijeća glasovali protiv ovih odluka, kao i protiv one koja bi mještanima Općine donijela veću cijenu vode.

Skuplja voda za mještane

– DSS je glasao protiv povećanja cijene vode koja sada uz sve namete iznosi oko 11 kn/m3 uz što se plaća i mjesečno paušal od 21,20 kuna. Ovako visoka cijena i povećanje cijene 1 kune po kubiku nema opravdanje osim udovoljavanju Komunalnom poduzeću Duga Resa koje u dogovoru sa načelnikom Krnjaka vrši javnu vodoopskrbu na području općine Krnjak i diktira cijene vode, tvrdi Slobodan Kunić iz DSS-a.

Kaže da je Vijeće većinom glasova usvojilo izmjene i dopune općinskog Proračuna u koji su ugrađena sredstva za kupnju službenog automobila do iznosa od 240 tisuća kuna.

Čekali izbore?

– Ovakva Odluka čekala je da završe lokalni izbori kako osiromašeni stanovnici Krnjaka ne bi javno osudili kupovinu skupocjenog automobila u maloj siromašnoj Općini novcem poreznih obveznika. Općinski Proračun za 2016., bio je predviđen milijun kuna više nego li je izvršen, a izvršenje tog Proračuna iznosilo je manje od 4,5 milijuna kuna. To su referentne financijske mogućnosti Općine Krnjak, a plan da načelnik kupi sebi automobil u 2017. od 240 tisuća kuna razočarala je mnoge građane koji žive sa minimalnim primanjima ili na socijalnoj pomoći.

– Zahtjevamo od načelnika Krnjaka Dejana Mihajlovića da odustane od ovakve luksuzne odluke, dodaju uz prijedlog da se kupi automobil maksimalno do 100 tisuća kuna.

Više od 20 posto prihoda na plaće

– Ušteđenih 140 tisuća kuna moći će utrošiti u kvalitetnu projektnu dokumentaciju ili pomoći socijalnim mjerama stanovnicima Krnjaka koji jedva pokrivaju kraj s krajem, a dodatno su opterećeni većom cijenom vode, kažu DSS-ovci koji su i protiv odluke o povećanju plaće načelnika koja bi sad iznosila 11.670 kuna bruto.

– Kršenjem odredbe o utrošku maksimalno 20 posto izvornih prihoda Općine na plaće, načelnik Krnjaka Dejan Mihajlović povećanjem svoje plaće dodatno opterećuje proračun i svjesno ulazi dublje u prekršaj, zaključuju DSS-ovci. (kaportal.hr)