S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Zdrav život i zdravi proizvodi

Prije pričanja o zdravoj inačici življenja bilo bi dobro definirati pojmove koji se često koriste u tom segmentu, a to su: bio, eko, organsko, prirodno, homemade i handmade.
Handmade, kao što i sama riječ (na engleskom jeziku) kaže je nešto što se ručno izrađuje, a to može biti fini džem od šljiva, nakit, kozmetički proizvod i razni drugi proizvodi.
Homemade isto tako kao što sama riječ govori je nešto izrađeno kod kuće, ne u masovnoj tvorničkoj proizvodnji.
Prirodno znači da potječe od prirode. Pod tim pojmom se podrazumjeva proizvod rađen od materijala prirodnog porijekla, ne kemijski proizvedeno. Npr. kao sastojak u proizvodnji prirodne kozmetike umjesto naftnih derivata koriste se biljna ulja.
Zdrava hrana je zdravstveno ispravna hrana koja je prošla kontrole ispravnosti kontaminacije.
Bio, eko i organsko su sinonimi. Pod tim pojmovima misli se na proizvod uzgojen po ekološkim standardima. Takav prozvod ili namirnica mora imati neki od priznatih certifikata. Na razini EU donesen je zakon o jedinstvenom certifikatu kojem će se morati pridružiti i Hrvatska, a kupci će ga prepoznati po natpisu “organic agriculture” i EU zvjezdicama. Proizvod koji je proizveden kod nas zasad još mora imati hrvatski znak na kojem piše “hrvatski eko proizvod“ (slika niže). Znak jamči da su svi sastojci proizvoda, a samim tim i sam proizvod, proizvedeni prema Zakonu o ekološkoj proizvodnji tj. prema zadanim ekološkim standardima. To znači da nisu korištene nikakve kemikalije pri uzgoju, skladištenju i transportu, te da je proizvod posebno pakiran, odnosno da namirnica nije tretirana ni kontaminirana nikakvim kemikalijama od trenutka uzgoja do trenutka kad je stigla na police trgovine. Da bi neki proizvod mogao dobiti certifikat ekološki, organski ili biološki, najmanje 95 posto sastojaka u njemu moraju biti tog porijekla. Na konvencionalnom proizvodu u kojem je, primjerice, 5 posto organskih sastojaka, može biti napisano da sadrži 5% organskih sastojaka, ali ga se ne smije nazvati organskim proizvodom. Osim toga, certfikat organskog uzgoja jamči i da niti u jednom trenutku proizvodnje nisu korišteni genetski modificirani organizmi.
Dakle, ako želite biti sigurni da kupujete organski proizvod (bilo prehrambeni, bilo kozmetički…) ne nasjedajte na natpise Zdravo, Prirodno, Domaće, Ručno rađeno i sl. već tražite na proizvodu oznaku kojom je u Hrvatskoj deklariran eko proizvod:

Osim nacionalnih certifikata i njihovih oznaka kao što je markica za hrvatski eko proizvod, postoje i međunarodni certifikati eko proizvoda kao što je najpoznatija europska markica tzv. Cvijet-Flower, BDIH certifikat prirodne kozmetike, Demeter certifikat biodinamičkog uzgoja, Nordic swan u nordijskim zemljama i još neki drugi.

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)