Aktualno Županija

Turković ravnatelj ŽUC-a, Jelić kao župan nije izgubio smisao za humor: Mogli ste se javiti, možda biste bili odabrani

Turković ravnatelj ŽUC-a, Jelić kao župan nije izgubio smisao za humor: Mogli ste se javiti, možda biste bili odabrani

– Za sve vas koji kritizirate: mogli ste se javiti, možda biste bili odabrani. Samo su dva kandidata bila, identične spreme, jedna s menadžerskim sposobnostima i desetak nagrada, druga nema takvo iskustvo. Poštivana je procedura, odabrana osoba za koju DORH i sad po riječima Hrvoja Hoffmana može ponoviti postupak za koji ništa nije nađeno. Boris Kozjan ne ide nigdje, ostaje u toj tvrtki jer se približava mirovini. Ostat će na savjetničkom mjestu i sva svoja znanja prenosti osobi koja ima tri mandata iza sebe u gradskoj tvrtki. Mogla je tamo i ostati, ali išli smo ovim promišljanjem, rekao je župan Damir Jelić, zaključivši raspravu o imenovanju Stjepana Turkovića ravnateljem ŽUC-a.

Potrajala je duže od pola sata, a započeo ju je Josip Benčić (SDP), primjetivši da u Turkovićevom životopisu nema podataka o stečenom obrazovanju do 1995., pa ga je zanimalo je li to izostavljeno slučajno, kao i zašto je navedeno i političko djelovanje. Napomenuo je i da nije zadovoljan vrlo šturim obrazloženjima.

– Da ste, župane, ustali i rekli: Biramo tog i tog, pola stvari ne bi trebalo preispitivati, nego se javljate kad netko prigovori. Propitivao sam školsku spremu jer do ’95 nema ništa. Bio sam gradski vijećnik, znam što se događalo s diplomama itd., bilo “belaja”. Zašto nema: je li to greška ili ga nema, pitao je Benčić, no izravan odgovor na to pitanje nije dobio.

Hrvoje Hoffman (Živi zid) ustvrdio je da je ovo još jedno u nizu rotiranja i da “imamo teflonske ravnatelje”. Spomenuo je što se u medijima navodilo o Turkoviću, a Jeliću, koji je ocijenio da su to informacije iz druge ruke i da u novinarskim tekstovima ima istina, poluistina i neistina, replicirao:

– Jasno da su to informacije iz druge ruke, ali postoje određena pravila novinraske struke. Ako nekome nešto smeta, može tužiti; ako je istina, onda se drži po strani.

Mostov Marinko Marinović ustvrdio je da je legitimno pravo vladajuće stranke koga će predložiti, ali da se boji da smo izgubili odličnog direktora, a dobili lošeg.

– Turković se u Zelenilu pokazao kao izuzetno marljiv, vješt, okretan čovjek koji zna svoj posao. Radio ga je izvrsno, svi smo bili zadovoljni. Sad mi smjenujemo uspješnog direktora, šaljemo ga u nepoznatom pravcu, u ceste gdje treba biti stručnjak, inženjer gađevine, niskogradnje jer nam doista trebaju ceste i što žurnije dovršiti most koji ne služi ničemu nego prelasku divljih svinja, umjesto da smo ga ostavili da u Zelenilu napravi sve što je planirao, zaključio je Marinović.

Turković je izabran s 25 glasova za, uz jedan suzdržan i 10 protiv. (kaportal.hr)