Aktualno Županija

Dodjela gradskih priznanja izazvala buru nezadovoljstva: Predsjednik Zore smatra da se umiješala politika, da je “Karlovčanima opaljen šamar”

Najsvečaniji trenutak svake rođendanske sjednice Gradskog vijeća dakako su dodjele nagrada i priznanja zaslužnim Karlovčanima, no po svemu sudeći, ova će proći u sjeni nezadovoljstva nekih javnih djelatnika. Ne zbog toga što oni nisu na listi za priznanja, već što smatraju da je Nagrada grada Karlovca, najcjenjenije priznanje ipak trebala doći nekome drugome a ne, barem ne još, ravnatelju Zorin doma Srećku Šestanu koji je i dugogodišnji član HDZ-a.
Umiješala se politika?
– Nagrada grada Karlovca je u stvari priznanje za životno djelo, a dobio ju je čovjek koji nije Karlovčanin i koji ovdje radi tek pet godina i pritom još uvijek može puno toga pokazati. Nemam ništa protiv Šestana, ali me zanima je li i u ovo umiješana politika, ispričao nam je revoltirani Srećko Klarić, dugogodišnji predsjednik PHPD Zora. Kako dodaje, prijedlog Zore da se Nagrada dodijeli Ratku Pogačiću  bio je na razmatranju i prošle godine i tad im je obećano da će biti nagrađen u ovoj godini.
– Dovoljno je pročitati ime Ratka Pogačića i svi ćemo znati što je napravio za grad Karlovac, od Grupe KA, kao osnivač Cicibana i tako dalje, čovjek je institucija koji je sigurno zaslužio najveće priznanje, a dobio je “samo” Plaketu, kaže nam Klarić.
Zora predložila Pogačića– Ne znam zašto je došlo do ovoga, ovo je šamarčina svima nama, žao mi je što misle da se mogu igrati s time, ovako obezvrijediti nešto što je dobro, lijepo i krasno, rekao nam je još Klarić dodavši da njegovo ogorčenje tim veće jer je Zori kao predlagaču još prošle godine, kad je također Pogačić bio kandidiran, bilo obećano da će dobiti Nagradu grada. Osvrnuo se i na Plaketu namijenjenu Folklornom ansamblu Matija Gubec.
– Gubec djeluje 80 godina i svakako je zaslužio ovo priznanje, no zanimljivo je kako Zora djeluje gotovo 160 godina, a nikad nije dobila niti jedno priznanje Grada Karlovca, kaže Klarić.
Najveće priznanje zaslužio i Davor Jurčević
Kako saznajemo, Klarić, odnosno zbor koji vodi, nije jedini nezadovoljnik time što je Nagrada otišla ravnatelju Zorin doma. Naime, bilo je upita zašto ovo priznanje ne stiže u ruke Davora Jurčevića, odnedavno umirovljenika koji je desetljećima vodio Studentski centar, te kao krunu svog rada imao Studentski dom, za čiju je izgradnju upravo on najzaslužniji. Jurčević je dobio Plaketu, no mnogi smatraju da je i on, nakon gotovo pola stoljeća predanog rada za svoj Karlovac ipak zaslužio Nagradu grada.
(KAportal)