Aktualno Županija

Kupanje na Dobri uništava vodni val s Lešća

Svakog dana, što u prijepodnevnim, što u popodnevnim satima s područja Hidroelektrane Lešće rijekom Dobrom “pušta” se vodni val i uništava sezonu kupanja, ali djeluje pogubno na floru i faunu vodotoka.
Brojni kupači i ljubitelji Dobre ogorčeni su na ovakve poteze HEP-a, a jučerašnji slučaj pokazuje i koliko je ovakvo “puštanje” opasno.

U roku od 10 minuta vodostaj se diže, dječak u kanuu jučer se spasio iskakanjem u rijeku
U Novigradu na Dobri jučer poslijepodne osvježenje su tako došli potražiti otac i sin, a sve je moglo završiti kobno.

Dvanaestogodišnji dječak upravljao je kanuom kad se odjednom vodostaj Dobre počeo dizati i nositi ga.

-Sin se uspaničio, skočio iz kanua, doplivao do obale, a noge su mu od svega bile “izderane”. Stigli smo na kupanje oko 15 sati i netom nakon što je malo zaveslao, Dobra se počela dizati. U roku od desetak minuta vodostaj se enormno dignuo, priča nam otac Danijel Štromer.

Štromer je doslovno odrastao na Dobri i na njoj se kupa cijeli život. I njemu je, kao i mnogima drugima ovih dana, situacija s “puštanjem” vode već dozlogrdila, a sa sjetom se sjeća vremena kupanja i uživanja na Dobri na kojoj su mnogi provodili ljeta i naučili plivati.

– Uništava se sezona kupanja odraslima, ali i djeci, a ovo su i jako opasne situacije. Tko bi bio odgovoran da se nešto dogodi djetetu ili čovjeku, pita se s pravom kao i zašto se ne poštuje želja ljudi da na Dobri provedu ljeto u kupanju, kad mnogi već ne mogu na more.

Od ljepotice postaje opasna rijeka
Nije Štromer jedini koji diže glas za spas Dobre. Svi oni koji uz Dobru žive, a ne samo kupači, svjedoče svakodnevnim dizanjima razine vode.

Bez obzira na vrijeme, vodostaj rijeke se diže i od prekrasne ljepotice stvorene za uživanje i plivanje, Dobra se u kratkom roku pretvara u brzu, prljavu rijeku koja nosi sve pred sobom. Kupanja u ovim vrućim danima definitivno nema, ali nema ni dobrih vijesti za životinjski i biljni svijet koji s hladnim vodnim valom i ekstremnom promjenom temperature vode doživljava šokove. Osim što je vodni val snažan i brz, dolazi i izuzetno hladna voda koja temperaturu rijeke dodatno snižava.

Ista situacija i u Novigradu, Stativama….
Svemu tome svjedočili su zadnjih dana i zagrebački turisti koji na obalu Dobre u Jarčem Polju dolaze već godinama. Bračni par s djecom također je jedva izvukao živu glavu jer su se kupali u rijeci u trenutku kad se voda počela dizati. – Bio je to šok, struja rijeke počela nas je nositi, a voda koja je dolazila bila je prljava, brza i izuzetno hladna, prepričavaju nam.

Ništa bolja situacija nije niti u Novigradu, Stativama, odnosno na svim lokacijama poznatima po kupanju i osvježenju u ljetnim danima.

Nakon što su nam uništili prirodu izgradnjom HE Lešće, svakodnevnim puštanjem vodnog vala sad se uništava i užitak kupanja u Dobri, ali i životinjski i biljni svijet. Lijepih vremena kupanja i plivanja na Dobri, kako stvari stoje, sve više ćemo se sjećati s nostalgijom. (radio-mreznica.hr)