Aktualno Županija

Badovinac, Kirinić i Birač pozvali gradonačelnika i Vijeće da skinu točku o preimenovanju Titova trga: Ne stavljajte Karlovac na listu sramote!

Apeliramo na gradonačelnika, predsjednicu Vijeća i sve oporbene stranke da sutra traže skidanje točke o preimenovanju Trga Josipa Broza. Razmišljajmo o drugačijem i boljem Karlovcu: ljudi nam odlaze a mi ćemo se baviti preimenovanjem trga?! On ima simboliku, ostavimo naziv koji je i borimo se za radna mjesta, poručio je s današnje pressice građanski aktivist Nikola Badovinac.

Zajedno s potpredsjednicom Hrvatskih laburista Snježanom Kirinić i predsjednikom Za radnički Karlovac Dimitrijem Biračem, uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća pozvao je gradsku vlast da se ne bavi preimenovanjem trgova i prošlošću, već okrenu budućnosti. Badovinac je objasnio da je protiv preimenovanja jer je Brozova “borba za antifašizam neizbrisiva, povijest koja se ne može mijenjati” i na čiju promjenu ne bi ni trebalo pomišljati jer je “promašaj trošiti novac na izmjenu povijesti”.

– Mislim da Karlovac i gradonačelnik trebaju razmišljati o budućnosti, radnim mjestima, a ne se boriti za promjenu naziva trga. Inicirale su je udruge branitelja; jako puštujem branitelje i sve što su učinili za našu slobodnu Hrvatsku, ali boriti se na način da Karlovac postaje crna mrlja u Hrvatskoj i svijetu promjenom imena trga je neozbiljno. Više bih volio da imamo svi neke prijedloge gdje ćemo sutra biti, a ne gdje smo jučer bili. Gradska vlast već niz godina provodi fašizaciju Karlovca, to je Damir Jelić radio dugi niz godina, svih svojih 10 godina mandata. Niti jednom nije obilježio – možda jednom samo – niti jedan antifašistički datum, slao je svoje izaslanike i to jako rijetko. Mandić je pokazao namjeru da poštuje antifašističke datume jer je obilježio Dan antifašističke borbe polaganjem vijenca, ali je pogriješio lokaciju, nije pogodio lokaciju antifašističkog spomenika. Uzet ću mu to kao olakotnu okolnost jer je tek postao gradonačelnik; želim vjerovati da ipak zna gdje je spomenik antifašistima u Karlovcu, kazao je Badovinac.

Podsjetio je da je Mandić i predsjednik gradskog HDZ-a, a da je u Velikoj vijećnici istaknuta slika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

– Zbog njega zapravo imamo očuvanu simboliku J. B. Tita sve do danas, a g. Mandić kao predsjednik HDZ-a želi mijenjati povijest, ideje svog prvog stranačkog predsjednika, našeg prvog hrvatskog predsjednika. Ne znam kako misli biti moralan u svemu tome i nadam se da će svi shvatiti da je ova točka promašaj, napomenuo je Badovinac. (kaportal.hr)