Aktualno OG sada Ogulin

Umro je fra Vice Blekić

Kako doznaje OGprtal, jučer je preminuo fra Vice Blekić.
Vice Blekić rođen je 30. kolovoza 1943. u selu Blaževići. Osnovnu školu polazio je u Drinovcima i Sovićima. U red franjevaca trećoredaca ulazi 1958. godine. Maturirao je u sjemenišnoj gimnaziji u Zadru. Završio je studij teologije u Zagrebu 1969. godine. Svečane zavjete položio je 1967., a za svećenika je zaređen na Petrovo 1968.
Svećeničku službu obnašao je u Župi bl. Marka Križevčanina i u Župi sv. Franje Ksaverskoga u Zagrebu, u Kloštru Podravskom, u Preku, na Ugljanu, te u Župi Sv. Obitelji u Splitu.
Tijekom svećeništva surađivao je s brojnim vjerskim listovima, na Hrvatskom katoličkom radiju, Hrvatskom radiju, Radio Sljemenu te “Glasu Hrvatske”. Objelodanio je više knjiga: S Isusom iz Nazareta (razmišljanja uz nedjeljna evanđelja u nedjelje i blagdane kroz tri godine), zatim Tko će obnoviti Hrvatsku, Pred Blaženikovim likom (razmišljanja s bl. A. Stepincem), Hrvatske božićne popijevke i više od deset križnih putova.
Autor je teksta za oratorij Fidelissima Advocata Croatiae, prigodom 2000. Isusova rođendana, koji je uglazbio skladatelj Josip Magdić i koji je izveden u zagrebačkoj katedrali. Također je autor teksta za kantatu Velegorko, koju je skladao isti Josip Magdić i koja je izvedena u okviru Pasionske baštine 2008. u zagrebačkoj gradskoj vijećnici. Fra Vicu Blekića zavoljeli su i mnogi ogulinski vjernici, jer je jedno vrijeme svoju svećenićku dužnost obnašao i u samostanu franjevaca trećoredaca u Ogulinu.
Pogreb fra Vice Blekića bit će  u petak, 21. srpnja, u 15,45 sati, na zagrebačkom Mirogoju.