Aktualno OG sada Ogulin

Većina izvješća o poslovanju- nije prihvaćena

Treća sjednica ogulinskog Gradskog vijeća kojom je predsjedavao Željko Stipetić, počela je “Aktualnim satom” na kojem je postavljeno  nekoliko novih pitanja. No, prije toga Milan Sabljak (HDZ) pokušao je objasniti pitanje oko retencije koje je postavio na prošloj sjednici, kazavši da vijećnike treba zaštiti od ružnih komentara po portalima, koji su se pojavili  nakon tog pitanja?!
Ivan Vučić(HDZ) zanimao se tko zastupa Turističku zajednicu  i sa stanjem u Radio Ogulinu, a Zlata Poljak (HDZ) također se osvrnula na gradonačelnikov intervju na našem portalu vezano uz njeno pitanje o vrtiću, te pitala  je li nastavljena suradnja sa Razvojnom agencijom Karlovačke županije. Ivica Vuković (HDZ) pitao je o zapuštenim gradskim naseljima, što je izazvalo reakcije, jer su se počele spominjati podjele na nacionalnoj osnovi. Milan Sabljak zamjerio je gradonačelniku da dijeli građane Ogulina i mimo Poslovnika počeo raspravu, zatraživši pauzu, ali ju kasnije nije spominjao. Gradonačelnik je oštro odbacio takve optužbe i rekao da podjelama nema mjesta i da neće dozvoliti takve rasprave.
Sanjin Rodić (HDZ) pitao je zamjenika treba li smanjiti izdvajanja za vatrogastvo, a Ljiljana Gračanin(SDP) podsjetila je na izdvajanje novca za besplatne udžbenike prvašića i daljnje planove.  Siniša Ljubojević (DSS) zanimao se o telekomunikacijskim signalima za područje Drežnice i Vitunja, gdje gotovo da nema ni jednog signala, te o lošoj cestovnoj infrastrukturi.
Milan Sabljak(HDZ) zanimao se za najavljenu  racionalizaciju i otpuštanja u gradskoj upravi.
Zanimljivo je da su sva pitanja oporbenih vijećnika postavljena na temelju intervjua gradonačelnika koji je dao OGportalu i Radio Ogulinu, pa moramo izraziti zadovoljstvo što nas vijećnici čitaju u tako velikom broju!
Cijeli Aktualni sat čitatelji OGportala moći će vidjeti u video prilogu kojeg pripremamo.
Sjednica je nastavljena raspravom o izvršenju Proračuna Grada za 2016.godinu, kojeg je obrazložila pročelnica  Dinka Stipetić, a iz čega je vidljivo da se proračun ostvario u iznosu od 95,10 posto od plana, odnosno, manji je za  1.920.283 kune i iznosi  37.258.717 kuna. Kao razlog navela je nedostatak pomoći iz državnog proračuna, iako je  ostvarenje prihoda  od poreza na dohodak u prošloj godini bilo veće za više od 3,6 milijuna kuna.
Izvješće je podržano jednoglasno, uz tek nekoliko kraćih rasprava.
U nastavku sjednice prihvaćena su izvješća o izvršenju programa javnih potreba u kulturi i socijalnom programu, izvršenju programa  potpora poduzetništvu u malom i srednjem gospodarstvu, poljoprivredi i ruralnom razvoju, te javnih potreba u sportu. Zaključak je većine da je realizacija potpora u poljoprivredi bila dosta loša, svega 38 posto, a zakazala je osoba koja se time bavila, koju je gradonačelnik kasnije i imenovao, a to je Vladimir Kubelka.
Odlukom Gradskih vijećnika, Grad Ogulin ima još jedan novi odbor i to onaj za branitelje Domovinskog rata. Odluku je obrazložio Darko Vukelić, uime Odbora za izbor i imenovanja. Ivan Vučić pitao je što će biti sa Savjetom za branitelje, a ovaj Odbor, iako podržava njegovo osnivanje, nije u skladu sa Poslovnikom, rekao je Vučić, što je opovrgla pročelnica Marica Barbarić. Savjet za branitelje prestao je postojati kad i mandat bivšem gradonačelniku Turkoviću, koji ga je i osnovao, pojasnio je predsjednik Vijeća Željko Stipetić. Uz manje nesporazume tehničke prirode, prijedlog je prihvaćen jednoglasno.
U nastavku sjednice izvješća o radu podnijeli su ravnatelji i direktori gradskih poduzeća i ustanova, pa smo  do stanke, koja je počela u 18 sati  mogli čuti detaljnije o poslovanju Poduzetničke zone, Stambeno komunalnog gospodarstva, Vodovoda i kanalizacije i Radio Ogulina. Prihvaćeno je jedino izvješće o Poslovanju Poslovne zone, a sva ostala su odbijena. Najviše se podigla bura na raspravi o Radio Ogulinu.
Od svih spomenutih poduzeća, naime, edino je negativno poslovao Radio Ogulin i to  s minusom od čak  278.375 kuna i sukladno vlasničkoj strukturi, Grad Ogulin treba pokriniti 91 posto gubitka. Prihodi radija iznosili su lani 509.081 kunu, a najviše se zaradilo od ugovora o suradnji sklopljenim sa Gradom Ogulinom i Karlovačkom županijom. Istodobno su rashodi iznosili  787.457 kuna.
A za razliku od svih prijašnjih izvjestitelja, predsjednica Uprave Radio Ogulina dozvolila si je povišeni ton, držanje lekcija gradskim vijećnicima, čak i prozivanja gradonačelnika zbog objave članaka OGportala na njegovoj fb stranici! No, o ovom i svim drugim izvješćima gradskih tvrtki i ustanova, pisat ćemo u narednim danima.
U trenutku pisanja ovog izvješća, u tijeku je rasprava o poslovanju Pučkog otvorenog učilišta, a izvješće će podnijeti i ostali direktori i ravnatelji. O tome i ostalim točkama dnevnog reda, više čitajte sutra.