Aktualno Županija

Zaposlenima u Gradskoj upravi novi koeficijenti za plaće – Za razliku od Županije, izdvajanja iz proračuna ostaju ista, ali i broj zaposlenih

Službenicima i namještenicima u Gradskoj upravi, njih 119, plaće će se obračunavati po novim koeficijentima, koji se, ovisno o složenosti poslova, kreću od 1,10 do 4,80, odlučilo je danas, s 15 glasova za i 4 suzdržana, Gradsko vijeće.
I dok novi koeficijenti u Županiji znače uštedu od oko milijun kuna, ali i 20-ak ljudi vjerojatno “na raspolaganju”, u Gradu oni neće utjecati na masu plaća koja bi trebala ostati na dosadašnjom nivou, kao i broj zaposlenika. Sve će biti jasnije nakon rasporeda na radna mjesta po novoj sistematizaciji.
– Koeficijenti su zadržani za više od 90 posto radnih mjesta, neki su smanjeni jer su ukinuta radna mjesta pomoćnika pročelnika, a neki pojačani za određeni postotak, odnosno, za 0,10 ili 0,15 obzirom da po novom ustroju, odnosno, pravilniku imaju proširene poslove. Kod donošenja odluke o ustroju gradonačelnik je najavio da nitko od 119 službenika i namještenika neće ostati nezaposlen, odnosno, biti u kategoriji raspolaganja koja je po zakonu moguća. Znači, svi koji su do sad imali raspored na službenička i namještenička radna mjesta, dobit će raspored na nova i nitko ne bi trebao ostati u kategoriji raspolaganja, koja bi u konačnici mogla rezultirati prestankom posla u gradskoj upravi, kazala je pročelnica Marina Golubić, napomenuvši da će raspored na nova radna mjesta početi 1. rujna.
Za plaće službenika i namještenika, po riječima gradonačelnika Damira Mandića, iz gradskog proračuna se izdvaja bruto 18 milijuna kuna, što je 10 posto izvornih proračunskih prihoda; po zakonu smije biti 20 posto.
– Stav bivše i sadašnje uprave je da, što se tiče iznosa za plaće budemo razumni, ali isto tako da cijenimo struku i ljude koji u Gradskoj upravi rade. Na ovaj broj zaposlenih, masa za plaće se sigurno neće povećavati. Predstoji nam zapošljavanje dvojice pravnika za obranu od poplava, dvojice u komunalno redarstvo, te jedne osobe u odsjek za kulturnu baštinu. Vodit ćemo brigu o zamjeni “jedan za jedan” – jedan odlazi u mirovinu, jedan ulazi u sustav. Sindikat je podržao ovo iako je dio zaposlenika imao malo drukčije mišljenje. Rekao sam im da ćemo zaista pokušati narednih godina prakticirati oblik transparentnog nagrađivanja. Kao i drugdje, i ovdje postoje oni koji rade što moraju, oni što rade i što moraju i ne moraju za istu plaću kao prvi i oni koji ne rade ni što moraju. Čini nam se da to treba prepoznati i poštivati i cijeniti nagraditi rad; pokušat ćemo sve zaposlenike potaknuti da rade svoj posao kako treba i daju najbolje od sebe. Što se tiče samog ustroja, on može uvijek biti bolji, ali vjerujem da će učiniti rad uprave bržim i efikasnijim. Nastojat ćemo da sve poslove koje imamo vezane za razvoj grad učinimo što boljima i u ime svih zaposlenika mogu reći da to raspoloženje postoji, mora ići samo prema boljem, rekao je Mandić.(KAportal)