Aktualno OG sada Ogulin

Kako je Radio Ogulin postajao gubitaš!

Slučaj Radio Ogulina dobija kategoriju slučaja 2013. godine, točnije na polovici te, da li zbog broja 13 ili nečeg drugog, nesretne godine. Do tada, u 2013. ali i u godinama prije, Radio Ogulin je poslovao bez velikih problema, a posebice bez velikih gubitaka.

Tako je, na primjer, u 2011. godini Radio Ogulin  uspješno radio, od Vijeća za elektroničke medije te je godine uprihodovao preko 180 tisuća kuna i po iznosu bio sedmi  od 160 radijskih postaja koje su se javile na natječaj za sredstva Fonda za pluralizam  i sve je funkcioniralo odlično.

 

Godinu kasnije, 2012. prihodi radija iznosili su 804 tisuće kuna, od čega je od VEM-a ostvareno 147 tisuća kuna, pa je i te godine radio poslovao uspješno.I početak 2013. bio je obećavajući – na Skupštini radija, održanoj u proljeće izneseni su podaci i slijedeći zaključak: “u prvih 6 mjeseci 2013. godine ostvarili smo još bolji poslovni rezultat nego u istom razdoblju prošle godine, te se nadamo da ćemo kraj poslovne godine zaključiti uspješnije od nekoliko dosadašnjih”. Te 2013. od VEM-a je  uprihodovano lijepih 190 tisuća kuna!

 

 

I tada je došlo do promjena.

Ogulin je izabrao novog gradonačelnika, pa umjesto Nikole Magdića na čelo grada dolazi Jure Turković. Kako je Grad većinski vlasnik radija, tako Turković postaje, umjesto Nikole Magdića, i predsjednik skupštine Radio Ogulina. Prva stvar koju je novi vodeći čovjek trgovačkog društva Radio Ogulin učinio, nije, na primjer, bila posjeta tvrtki na čije čelo je došao, niti upoznavanje sa zaposlenicima, načinom rada i funkcioniranja, ili stanjem tvrtke. Prvo što je učinio bilo je uskraćivanje, odnosno neprodužavanje poslovnog ugovora Radio Ogulina i Grada, polugodišnje vrijednosti 60-ak tisuća kuna,uz obrazloženje da za tako nešto Grad nema potrebe! Kako je taj, dotadašnji ugovor uz sve ostale medijske usluge gradu, uključivao i prijenose sjednica gradskog vijeća, osim financijskog radio je dobio i programski problem. Na radiju je odlučeno da će sjednice prenositi besplatno, no kada je do sjednice došlo, tehničaru radija onemogućeno je korištenje dijela infrastrukture Knjižnice i čitaonice, inače potrebne za realizaciju prijenosa. Tako je, praktično, onemogućeno i prenošenje sjednica Gradskog vijeća. Uz takve peripetije Radio Ogulin 2013. završava sa 53 tisuće kuna gubitka.

I slijedeću 2014. godinu radio funkcionira bez poslovnog ugovora sa gradom, vrijednog, na godišnjoj razini oko 120 tisuća kuna. Dodatne financijske probleme uzrokuje i nemogućnost javljanja na redovni natječaj VEM zbog kašnjenja sa donošenjem Statuta medija, pa je i sa te osnove izostalo očekivanih  180-ak   tisuća kuna. Ta dva financijska prihodovna hendikepa, jedan od 120, a drugi oko 180 tisuća kuna, najavljivali su mogući gubitak od oko 300 tisuća kuna, na što je bivša uprava u niz navrata upozoravala većinskog vlasnika.  Tako nekako je i bilo. Gubitak na kraju 2014. iznosio je 270 tisuća kuna.

Krajem 2014. godine smijenjena je, “za sve kriva” direktorica Dubravka Vuković, a radio dobiva tročlanu upravu sa Željkom Bokulićem na čelu!

Grad Ogulin odjednom “osjeća potrebu” za poslovnim ugovorom sa radijom, a odjednom je takvu potrebu osjetila i Županija, pa Grad ponovno sklapa takav ugovor, a županija počinje plaćati prijenose sjednica Županijske skupštine, što je prije radio izvršavao besplatno. Tada je predsjednik Županijske skupštine bio Željko Bokulić, ujedno i predsjednik Uprave Radio Ogulina. Odmah u siječnju on zaključuje da se “ne može trošiti više nego se prihoduje” te nagovještava i moguće mjere za stabiliziranje društva, poput raskidanja Kolektivnog ugovora, smanjenja plaća, ne produžuje ugovore na određeno dvijema zaposlenicama, a spominje se i smanjivanje broja zaposlenih, ako bude potrebno. No, već mjesec kasnije zapošljava novu djelatnicu koja započinje svoj streloviti karijerni uspon, od statusa novinarke, pa predsjednice uprave, sve do glavne urednice. Nakon kratkog vremena bila je sve to u jednom.

Vrlo brzo poslije prvog Željka dolazi drugi, Željko Lipošćak!

Zapamćen po tome što je novinarima ukinuo službeni automobil i službene mobitele, napravio neobičan program restrukturiranja, a dio svog “direktovanja” čak  je odradio i nezakonito (moguće kazne još nisu poznate). Te 2015. Radio Ogulin se nije javio i nije uprihodovao ništa na natječaju VEM-a. Uz 120 tisuća kuna  Grada za poslovni ugovor, te oko 200 tisuća kuna, također gradskih kuna za pokriće gubitka iz predhodne godine, gubitak je na kraju 2015. iznosio 278 tisuća kuna.

Početkom 2016. predsjednica Uprave postaje Mihaela Milanović Poljak.

Nastavlja se sličan način rada kao i kod dva prethodnika sa sličnim rezultatom.

Pojavili su se i problemi sa zakonitosti određenih poteza Uprave i službenih akata tvrtke pa nakon dva izvedena nadzora inspekcije rada, koja je ukazala na neispravnosti postojećih ugovora o radu te Pravilnika o radu i sistematizaciji radnih mjesta, ali i još neke nezakonitosti. Radio zaposlenicima isplaćuje razliku plaća za koje su bili oštećeni, a ugovori u radu se usklađuju sa Zakonom o radu i pravilnicima, te se kroz formu otkaza ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora, dovode u zakonske okvire. Nastavlja se pad prihoda. Ni te godine Radio Ogulin se nije javio na natječaj VEM i ponovno je propustio uprihodovati značajna sredstva. Uz oko 15o tisuća kuna iz gradskog proračuna na osnovu poslovnog ugovora, te oko 250 tisuća kuna također od Grada za pokriće gubitaka iz prošle godine, gubitak za 2016.  je ponovno iznosio 278 tisuća kuna.

U cijeloj priči očita su dva razdoblja rada Radio ogulina – uspješni i neuspješni. Uspješno je trajao do lipnja 2013. a tada je počelo neuspješno razdoblje. Granicu između ta dva razdoblja čini promjena na čelu Trgovačkog društva Radio Ogulin, odnosno odlazak Nikole Magdića i dolazak Jure Turkovića. U tom smislu donosimo i usporedne podatke. Što bi narod rek’o – Ako laže koza, ne laže ROG!

Usporedni pokazatelji rada i poslovanja radija