Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Politika ne kvari čovjeka, ona ga samo ogoli!

Ne, ne, politika ne kvari čovjeka, ona ga samo ogoli!
Ovo je zaključak Mirele Holy, jedne egzotične pojave u hrvatskoj političkoj i akademskoj sredini i kao takva ne popušta. Gledajući njenu vanjštinu i prisluškujući sadržaj njene nutrine čovjek pomisli da to dvoje nije u ravnoteži. Ona nosi Pradu za paradu, ali je duša određena na skromnost. Zato su ju u njenoj sredini pomaknuli od prosjeka i presjeka društva, štoviše, izbacili su ju iz politike, ali nekako dragovoljno, ma što to značilo. Izlazeći iz politike uspjela je napisati jednu knjigu pod naslovom Vražica nosi Pradu, a bogovi konfekciju. Vražicom se sama nazvala jer je osjetila da ju nije prihvatio ni jedan od pet-šest političkih slojeva i da je zapravo ostala na vjetrometini hrvatske političke zbilje. Doista su ju smatrali nečastivom?

Mirela Holy greškom je ušla u politiku smatrajući da je to jedina sredina, da je to osnovna ćelija društva koje ima što za reći i ostvariti u javnom interesu. Pa zar, uostom, svi političari nisu krenuli u politiku pod egidom javnog interesa, što svjesno, što nesvjesno. Svjesno su krenuli oni koje politika ogoli kad-tad, a nesvjesno oni koji su se vremenom prilagodili ili – otpali.

Ne, ne, politika ne kvari čovjeka/ženu.

Mirela Holy smatrala je da je politika jedini medij kroz koji se može ostvariti i osigurati javni interes. A javni interes je od općeg dobra za svakog pojedinca pa tako i za društvo satkano od pojedinaca. To je zanijelo Mirelu Holy zadojenu općim dobrom. Rođena je za vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine i kao da joj je Savka Dapčević Kučar ostavila u nasljeđe lijevu političku opciju koja u prvi plan postavlja radnika. Radnika koji jedini stvara materijalnu, pa i duhovnu, vrijednost društva u kojemu živi. Ovdje treba naglasiti da društvo oko Savke Dapčević Kučar u Hrvatskom proljeću (uvjetno nazvanim) nije imalo u planu rušenje socijalističkog društvenog uređenja, niti Jugoslavije, već samo u ekonomskom smislu srediti odnose među jugoslavenskim republikama. Ti odnosi do tada nisu bili odraz gospodarskih ulaganja pojedinih republika s ekvivalentnim povratom tih vrijednosti.

Politika samo ogoli čovjeka/ženu.

Zašto se političari ustručavaju biti prijatelji radniku, naprosto ih se srame, a žive od njegova rada, poreza i prireza. Bit će mu prijatelj samo onoliko dana koliko traje žbukanje novog apartmana bez naknade. Naš znanstvenik svjetskoga glasa, Miroslav Radman, biolog i genetičar, izjavio je jednom u emisiji Nu2 kako radnik s iskopom kanala za polaganje cijevi dužine 10 metara stvori vrijednost veću no što za mjesec dana učini trgovac, a za dva mjeseca bankar. I trgovci i bankari, kao i većina političara i svih klerika, paraziti su svakoga društva. Bez operative nema materijalne vrijednosti, nema povećanja BDP-a u koji se političari rado pozivaju ako poraste za koju lipu.

Politički lijevo orijentirana Mirela Holy, napaljena raditi za javni interes, u političkom je konglomeratu napravila sitnu grešku koja ju ja stajala karijere. Još je od Rimskog perioda prije Krista postojala maksima: Što je dopušteno Jupiteru, nije volu. Zato je pokušala osnovati novu stranku sa svojim programom i s članstvom prijatelja koji su program istinski podržali. Za razliku od HRASTA, posadila je ORaH. Program za javno dobro ubrzo se pretvorio u program za individualno dobro s uvjeravanjem da je ideja odlična, ali se ideje ne treba držati kao pijan plota. Pa gdje toga ima?

Snovi su se raspršili kao mjehuri od sapunice, Vražica je ostala dosljedna ne mijenjati program, već ga ugasiti, a svoje članove prijatelje poslati k vragu. Kada je postala slobodna, napisala je knjigu kao priručnik svakom novom političaru koji se ne želi promijeniti, koji se ne može ogoliti, a da li će novi političar izdržati na pravcu rada za javno dobro, nije do Mirele da razmišlja. Savom će proteći puno vode s blagim mirisom slovenskog izvorišta, bistrim vodama slavonskih pritoka za navodnjavanje Panonije i zatrovanim bosanskim rijekama iz rafinerije nafte i truleži Republike Srpske, a Vražica neće naći novog idealista koji će osnovati stranku za opće dobro.

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)