Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Novi Radio Ogulin

Da li ovaj događaj koji je 1. kolovoza obznanio OGPortal dovodi do smirivanja stanja na Radio Ogulinu? Naime, novi gradonačelnik smijenio je dosadašnju tročlanu upravu i predao ju nekadašnjoj direktorici Dubravki Vuković!

Međutim, mora se odati priznanje bivšem gradonačelniku, kako je već i bilo naglašeno na društvenim mrežama, da je on od HDZ-a i bio kandidiran samo zato da sruši vodstvo ROG i u njega unese nemir. Da upropasti jednu medijsku kuću koja je do njegove pojave, misli se na Juru Turkovića, funkcionirala na zdravim osnovama i poslovala skromno, ali zadovoljavajuće.

Jure Turković je još za vlade Zorana Milanovića inscenirao kako je ROG postao ispostava vladajuće koalicije, kako je u svom programu prenosio isječke iz „ljevičarskog“ Novog lista i nije stao blatiti Radio Ogulin sve dok se nije dokopao gradonačelničke funkcije kada je efikasno mogao uništiti taj medij. Sjetimo se samo kako je neumjesno odbijao prihvatiti financijske izvještaje direktorice Vuković, kako ju je smijenio s direktorske pozicije, pripremio novu sistematizaciju radnih mjesta i ugovore dao na potpis zaposlenima. Za Dubravku Vuković i Gorana Crnkovića ugovori nisu bili prihvatljivi pa ih je, na kraju, gradonačelnik time otjerao s Radio Ogulina. U međuvremenu je odabirao uprave po načelu političkog pedigrea, bez obzira na stručne nedostatke, pa su uprave stvarale gubitke koje je pokrivao Grad Ogulin kao suvlasnik s najvećim udjelom u vlasničkoj strukturi.

I sada, dolazi do prevrata u Ogulinu.SDP dobiva naklonost birača nakon 26 godina. Grogirani protivnik je u šoku od nevjerice. Bahatost mu je konačno došla glave umislivši da nikakvih promjena ne može biti, oslanjajući se na inertnost birača. Bilo je za očekivati da će novi gradonačelnik sa svojom garniturom mladih ljudi imati problema i da će morati posegnuti za sređivanjem gradske uprave, uprava trgovačkih društava i raznih ustanova pod gradskom ingerencijom, znajući da je zatalasao ustajalost. Počelo se, naravno, od Radio Ogulina kao institucije duha.

Listajući anonimne komentare na društvenim mrežama, komentari su oprečni, ali ima više onih koji su protiv promjena jer se dosadašnji simpatizeri urušenie vlasti (i sami sudionici) osjećaju izgubljeni, što je sasvim normala reakcija. Ne treba to uzeti za zlo, a niti nekakvom strastvenom opasnošću po novu vlast. To je bilo za očekivati. Komentari ne smiju obeshrabriti novu vlast za nastavak reformi koje su neophodne kako bi se ovim gradom i Gradom prošire pozitivne vibracije i građanima ulila nada da nije sve tako crno da se ne bi mogao postići napredak.

U Radio Ogulinu sada slijedi nova faza – sređivanje stanja. Tu presudnu ulogu preuzima nova direktorica koja treba dokazati da promjena nije bila radi promjene strukture zaposlenih, već radi strukture sadržaja programa koji je u zadnje vrijeme prilično loš. Novoj direktorici predstoji stvaranje novog programa, snimanje kompetencija zaposlenih kao njenih suradnika i – financijska konstrukcija s analizom. Simbioza ova tri elementa trebala bi dovesti do rezultata i izvještaja o poslovanju u narednoj godini, koji će biti prihvaćen od gradskih vijećnika bez zadrške. Taj zadatak obavlja se bez radnog vremena, ali uz suradnju svih zaposlenih u punom angažmanom. Tada će se razrijediti negativne kritike na račun nove garniture vlasti, a gradonačelniku i njegovu timu porasti rejting za izvedenu promjenu i učvrstiti uvjerenje za potrebu novih reformi u ostalim firmama i ustanovama.

Treba li ponoviti zaključak nekadašnje političarke Mirele Holy, da politika ne kvari čovjeka ili ženu, ona ih samo ogoli. Zato i medijska politika treba počivati na zdravim temeljima, na temeljima na koje će se oslanjati ROG kao javno dobro, a temelj čine svi zaposleni; od spremačice do direktorice.

To bi za početak programske i duhovne obnove Radio Ogulina bilo dovoljno. Ova duhovna obnova ne odnosi se na vjersku privrženost bilo kojoj religiji i njenim konfesijama, već se odnosi na slobodu misli i izražaja bez posljedica.

Piše: Krešimir Rendulić
(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)