Aktualno Sport

Dinamo danas s početkom u 19 sati igra veliki derbi protvih najvećih sportskih rivala Hajduka

Radi se o možda i najvećoj utakmici hrvatskog nogometa, obje momčadi imaju sedam bodova poslije tri odigrana kola, a izravan prijenos pratite UŽIVO na portalu Sportskih novosti.

DINAMO: Livaković – Stojanović, Sigali, Benković, Sosa – Antolić, Moro – Soudani, Gojak, Fernandes – Hodžić. TRENER: Mario Cvitanović.

HAJDUK: Stipica – Juranović, Nižić, Carbonieri, Memolla – Savvas, Radošević, Hamza – Vlašić – Said, Futacs. TRENER: Joan Carrillo.
Na kraju ovakvog tjedna – derbi. Teško da može biti bolje, zanimljivije, luđe. Vjerojatno i neizvjesnije. Toliko godina Hajduk nije slavio na Maksimiru, sve do ovog travnja, tih 0:2 još uvijek odzvanja Maksimirom. Bio je taj poraz naznaka da se Dinamo definitivno oprašta s tronom, da više nije nedodirljiv. Ipak, nije se tada moglo naslutiti da će u idući derbi, manje od četiri mjeseca kasnije, naša dva velikana ući u ovakvom odnosu snaga. A on, otprilike, glasi: da u derbiju postoji favorit, danas bi to bio Hajduk!

Hajduk izgleda bolje

Splićani na startu sezone, jednostavno, izgledaju bolje. To ne kriju čak ni u Maksimiru, ali derbi je, znate – derbi. Sve je uvijek moguće, nikad se ne zna i ne postoji favorit.

Ali, znate li ovaj podatak? Hajduk nikada u povijesti HNL-a nije uspio spojiti tri utakmice bez poraza na Maksimiru. Sad ima dvije, prije te pobjede odigrao je 0:0 pa sad lovi i svojevrstan rekord. Ali to je i dokaz koliko je teško na Maksimiru triput izvući pozitivan rezultat, a bilo je i jačih Hajduka od ovog današnjeg. Ali opet, ni Dinamo nije pobijedio u zadnje dvije na svom travnjaku… Tako da, tko tu išta može predvidjeti? Osim uzbudljive i intrigantne utakmice.

Hajduk, dakle, u Zagreb dolazi s euforijom, europskom i hrvatskom. Bijeli su u naletu, imaju se pravo nadati bodovima, dok europski Dinamo klipše. Muči se i norveškim “poluamaterima”, ali to je prošlost. Pobjeda se u Maksimiru priziva svim sredstvima, pobjeda koja bi dala nov zalet, koja bi torpedirala igrača i trenera u neko bolje razdoblje. Mario Cvitanović djeluje smireno, kao da ima neki as u rukavu, svjestan je da se večeras igra velika utakmica, njegov prvi trenerski derbi. Ali ima iskustvo koje Carrillo i Petev nisu imali. On je kao igrač igrao protiv Hajduka, osjetio je što znači biti na terenu u hrvatskom derbiju. Ne samo to; zabio je gol za pobjedu na Maksimiru.

– Sjećam se gola, naravno. Prosinečki mi je dodao loptu, na 25 metara, na golu je bio Pletikosa. Bilo je to kad se otvorila sjeverna tribina, gol koji pamtim. Ali nije bitan samo onaj koji zabije, bitna je ta emocija, ta strast derbija. Želim da i moji igrači imaju tu emociju, ono kad smo na kraju svi sretni i veseli jer smo odigrali dobro i kvalitetno i pobijedili. To je najvažnije – rekao je Mario Cvitanović.

Dinamova klasa

Soudani i Fernandes najjače su karike, dok god njih ima u kadru, svaki Dinamov trener ima pravo na optimizam. Njihova motivacija, njihova inspiracija, to je ono na čemu živi ovaj Dinamo. Hajduk je pak u naletu, svi igraju “nogomet života”, doista su izgledi izjednačeniji nego ikad. Istina, početak je sezone, gubitak bodova ne mora značiti ništa, ali pobjeda može usmjeriti sezonu, katapultirati momčad u nezadrživost. Pogotovo Dinamo, koji, za razliku od Hajduka, čeka prvi veliki skalp ove sezone. Imaju isti broj bodova, u istoj su fazi u Europi, ali, objektivno, Dinamo je veći dužnik. I zato Modrima ovaj derbi ipak znači za nijansu više. Je li to prednost ili mana, vidjet ćemo večeras. (jutarnji.hr)