Aktualno OG sada Ogulin

KUD „Klek“ Ogulin nastupio na Međunarodnom festivalu folklora u Poljskoj!

Kako saznajemo sa facebook stranica našeg KUD-a “Klek”, “kudovci” su nastupili na Međunarodnom festivalu folkolora u Poljskoj! Prenosimo njihovu informaciju.
Članovi folklornog ansambla i tamburaškog orkestra KUD-a „Klek“ iz Ogulina vratili su se u utorak 1. kolovoza 2017. sa Međunarodnog festivala folklora koji se održavao u gradu Bialystok u sjeveroistočnoj Poljskoj.
„Podlasie oktawa kultur“ ime je festivala koji je trajao u razdoblju od 26. do 30. srpnja, a koji je ove godine proslavio svoje jubilarno 10. izdanje. Upravo tu leži razlog zašto su folkloraši KUD-a „Klek“ ove godine otputovali baš u Poljsku. Naime, 2010. godine Klekovci su po prvi puta nastupili na istom festivalu te osvojili dva Grand Prixa, odnosno glavne nagrade za najbolji ansambl i najbolji instrumentalni sastav Festivala. U ožujku ove godine od organizatora su primili poziv da sudjeluju na ovom jubilarnom izdanju Festivala, jer je namjera bila okupiti dosadašnje festivalske pobjednike.
Društvo je s veseljem prihvatilo poziv i pod vodstvom umjetičke voditeljice Nikoline Luketić Delija započelo s pripremama za nastupe. 29 plesača i svirača pripremilo je ukupno 6 koreografija, i to Bizovačke plesove, Bunjevačke i Splitske plesove, Ličko kolo, Baranjske plesove i naravno, plesove i pjesme ogulinskog kraja, predstavivši na taj način tradicijsku kulturu, baštinu i narodne nošnje različitih krajeva Lijepe naše.
Na put su krenuli u ponedjeljak 24. srpnja u ranim jutarnjim satima te nakon cjelodnevne vožnje predvečer stigli u Krakow, drugi po veličini grad u Poljskoj, grad iznimne ljepote i kulturno-povijesnog bogatstva. Nakon razgledavanja središta grada i noćenja, sljedećeg dana nastavili su put prema Bialystoku, koji je od Ogulina udaljen 1350 km. Po dolasku na odredište, smjestili su se u studentskom domu koji je bio baza i mjesto završnih priprema za nastupe.
Prvo važno predstavljanje Klekovci su imali u srijedu, 26. srpnja kada je uz svečanu paradu, odnosno mimohod svih sudionika, otvoren POK festival. A sudionika je zaista bilo mnogo, ponajviše iz Poljske, dok od gostujućih treba spomenuti folklorne i plesne ansamble iz Bjelorusije, Rusije, BiH, Izraela, Grčke, Ukraine, Bugarske, Gruzije, Litve te naravno Hrvatske.
Sa svima njima naši folkloraši su se imali prilike ponovno družiti u četvrtak kada je održan program pod nazivom „The Evening od Friendship“, na kojem su se međusobno upoznavali, učili korake drugih skupina i predstavili neke od svojih tradicijskih plesova. U sljedeća tri dana Festivala usljedili su koncertni nastupi, a članovi KUD-a „Klek“ nastupili su u Zambrowu i Chernoj Bialystockoj, gradovima udaljenim 60-ak i 35 km od Bialystoka. Tamo su održali cjelovečernje koncerte i oduševili publiku koja je nakon posljednje koreografije oba puta tražila bis.
Vrhunac svoga sudjelovanja na POK Festivalu doživjeli su u nedjelju, 30. srpnja nastupivši na glavnoj pozornici u samom centru Bialystoka ispred više od 1500 gledatelja. Bila je velika čast nastupiti na zatvaranju ovako velikog i iznimno dobro organiziranog Festivala, a za taj su nastup pripremili Splitske, Bizovačke, Baranjske i Bunjevačke plesove. Četrdesetominutni program upotpunili su članovi tamburaškog orkestra uz solisticu Danijelu Veršec, a mnogobrojna publika bila je oduševljena cjelokupnim nastupom i dojmom kojim se KUD „Klek“ istaknuo u odnosu na druge, poneke i poluprofesionalne plesne ansamble koji su prikazali nešto modernije verzije svojih narodnih plesova.
Članovi Društva dali su sve od sebe da našu hrvatsku tradicijsku kulturu prezentiraju što je kvalitetnije moguće u svim njenim segmentima: pjevanju, plesu, instrumentalnoj izvedbi i narodnim nošnjama. Posebno veseli činjenica što se ovoj turneji priključilo i nekoliko mladih članova B folklornog ansambla Društva koji su u Poljskoj po prvi puta nastupili pred velikom publikom i u koreografijama koje do sada nisu izvodili na nastupima. Treba naglasiti kako su s Ogulincima u Poljsku putovala i 4 gostujuća folkoraša iz karlovačkog Folklornog ansambla „Matija Gubec“, koji su se velikodušno odazvali pozivu KUD-a „Klek“ i izvrsno uklopili u plesove, pjesme, svirku i sveopću atmosferu koja povezuje folkloraše u svakom kulturno-umjetničkom društvu.
Na samom kraju puta, umjetnička voditeljica Nikolina Luketić Delija zahvalila se svim folklorašima te im čestitala na trudu i angažmanu koji su uložili kako bi ostvarili ove uspješne nastupe.
Prepuni dojmova Klekovci su se nakon 8 dana vratili u Ogulin, gdje su ih dočekali roditelji i članovi obitelji. (tekst&foto: Facebook KUD Klek)