Aktualno Županija

U tri godine Hrvatska izgubila više od 20 tisuća srednjoškolaca, Karlovačka županija otprilike u sredini ove tužne liste

Varaždinska županija u samo je tri školske godine izgubila oko 500 srednjoškolaca. Počinjemo upravo s tom županijom, jer ovaj podatak možda i najbolje pokazuje razmjere katastrofalne hrvatske demografske situacije. Naime, Varaždinska županija s ovakvim je rezultatom – najbolja u Hrvatskoj!

Republika Hrvatska, pak, u tom je razdoblju izgubila više od 20 tisuća srednjoškolaca – konkretnije, u školskoj godini 2013/2014 u srednje škole na području Republike Hrvatske išlo je 182.878 učenika i učenica, dok je u školskoj godini 2016/2017 ta brojka pala na 162.556.

Karlovačka županija otprilike je u sredini ove tužne liste, na kojoj dobrih rezultata i nema, jer kao što smo spomenuli na početku teksta, “najbolja” situacija je u županiji koja u samo tri godine ima 500 srednjoškolaca manje. Prevedeno u postotke, na području Varaždinske županije je 6,3% manje srednjoškolaca nego prije tri školske godine. Karlovačka županija je na 11. mjestu sa 11,8% srednjoškolaca manje, ili u brojkama – broj srednjoškolaca pao je sa 4.911 na 4.334.

Daleko najgora situacija je u Ličko-senjskoj županiji, u kojoj se u tri školske godine broj srednjoškolaca smanjio za čak 18,8%. Kada su u pitanju suhe brojke, onda je, razumljivo, najveći pad u Gradu Zagrebu kao i daleko najvećoj hrvatskoj lokalnoj jedinici. U Zagrebu se od 2014. do 2017. broj srednjoškolaca smanjio za 3.568.

Uz Ličko-senjsku županiju, najgora je situacija u Slavoniji – u negativnom Top 10 je svih pet slavonskih županija, zatim Sisačko-moslavačka i Šibensko-kninska, a pomalo iznenađujuće u donjem dijelu ljestvice je i Dubrovačko-neretvanska županija. (kaportal.hr)