Aktualno OG sada Ogulin

Blagdan je Velike Gospe

Velika Gospa dan je svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Slavi se 15. kolovoza svake godine. Taj je dan i državni blagdan u Republici Hrvatskoj.
Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.
Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi “uznesenje”.

U našoj županiji također će brojni vjernici pohoditi Marijanska svetišta. Kao što smo već najavili, na našem području blagdan Velike Gospe posebno se slavi u Oštarijama, gdje je svetu misu sinoć predvodio biskup Zdenko Križić, a slavlje se nastavlja i tijekom današnjeg dana. Svete mise služe se od 7, 9, 11 i 18 sati.