Aktualno OG sada Ogulin

Da li ste nabavili školske knjige?

Bliži se kraj kolovoza, a time i kraj bezbrižnih dana odmora za učenike. Još malo pa će se društvo naći ponovno u školskim klupama, na početku nove školske godine. Neki su zbog toga veseli, a neki nisu. Oni, kojima početak školske godine zasigurno ne donosi osmijeh na lice su roditelji, koji će iz svojih, većinom, skromnih obiteljskih proračuna morati izdvojiti poveće sume novca za opremanje svog ili svojih školaraca. Pokušali smo, donekle, izračunati o kojim se to iznosima radi ali kako tu vlada šarenilo i veliki rasponi cijena, odlučili smo pogledati samo cijene osnovnih stvari, odnosno udžbenika i radnih bilježnica i to preko nekoliko internetskih trgovina udžbenicima koji pružaju mogućnost komotnijeg, lakšeg i bržeg odabira knjiga koje su vam potrebne. Na svakom od tih servisa dovoljno je samo upisati naziv škole i razred ili usmjerenje koje vaš školarac pohađa i već vam se otvori gotov popis potrebnih udžbenika. Na vama je samo da završite narudžbu i, naravno, platite 🙂

Zavisno od mjesta gdje kupujete imate mogućnosti dobiti odmah omotane udžbenike, imate negdje beplatnu poštarinu, negdje možete platiti na dvije rate i slično. Naravno, na svim tim internetskim servisima za prodaju udžbenika možete odmah dodatno naručiti i bilježnice, potrebne mape, pernice, torbe i svu ostalu školsku opremu. Pred početak škole sve lijepo stigne na vaš kućni prag. Mi smo se bazirali samo na udžbenike i radne bilježnice i evo kakve su cijene.

Za prvi razred osnovne škole cijena udžbenika i radnih bilježnica je oko 650 kuna. Srećom, roditelji ogulinskih prvašića ove godine oslobođeni su te brige jer je taj trošak za sve ogulinske prvašiće preuzeo Grad Ogulin, pa će ih prvi dan škole njihove knjige čekati na klupi.
Za primjerice 4. razred osnovne škole cijena knjiga je oko 660 kuna, dok se s višim razredima i cijena penje, pa primjerice za knjige vašeg sedmaša treba izdvojiti oko 1500 kuna.

Srednja škola, naravno, donosi još više cijene. Za prvi razred OTŠ Ogulin i usmjerenje elektrotehničar udžbenici i radne bilježnice doći će vas oko 1900 kuna, a za 1. razred Gimnazije, opća gimnazija treba izdvojiti oko 2800 kuna.

Valja još jednom ponoviti da se ovdje radi o cijenama udžbenika i radnih bilježnica pa na te cijene još svakako treba dodati cijenu bilježnica, eventualno školske torbe (350 – 700 Kn), pernica, likovnih mapa i ostalog školskog pribora. Kada svemu tome dodamo još i izdatke za poneku odjevnu ili obuvnu sitnicu koju treba dokupiti, te neka redovna plaćanja u školi na početku (testovi, osiguranja i slično) sasvim je jasno zašto mnogi roditelji imaju glavobolje.