Nisam oteo Barbaru! Ludo se volimo i zajedno smo isplanirali bijeg

ISPOVIJEST ROBERTA (16) O NESTANKU 13-GODIŠNJE DJEVOJČICE KOJI JE UZBUNIO DRŽAVU: Nisam oteo Barbaru! Ludo se volimo i zajedno smo isplanirali bijeg

Mi smo se voljeli, samo smo željeli biti skupa. Ma kakva otmica, pa planirali smo se vjenčati. Sada znam da sam napravio najveću glupost u životu i kajem se, ali zajedno smo se danima dogovarali kako ćemo pobjeći, to je samo bila ljubav i ništa više – priča Robert (16), koji je prošle subote na pet dana nestao sa 13-godišnjom Barbarom iz Crikvenice.

On i njegova rodbina zvali su nas u rodne Oštarije, željeli su priliku da i oni ispričaju svoju stranu priče. Majka Gordana i otac Stipe ne mogu braniti sina jer su uhićeni zbog sumnje u trgovanje ljudima, odnosno da su planirali otmicu Barbare, ali su tu zato brat Marinko, koji je trenutno Robertov skrbnik, stric Stipe, tetke, bratići i druga rodbina.

Tvrde da Robertovi roditelji nisu imali veze sa skrivanjem mladog para te da su onda iz istog razloga mogli biti uhićeni i Barbarini roditelji, navodeći da je odmah u ponedjeljak prijavljen policiji Robertov nestanak, kao i da je cijelo romsko naselje u Oštarijama nedaleko od Ogulina bilo uključeno u potragu.

Rodbinski povezani

– Gordana je prikazana kao bešćutna majka, a od brige joj je pozlilo, hitna je dolazila po nju. Danima smo je tješili – govori rodbina.

Otkrivaju i jedan do sada nezabilježen detalj. Naime, Robert i Barbara su, kažu, prilično usko rodbinski povezani, iako to mladi par nije znao.

– Mi smo Romi i to ne krijemo, za razliku od Barbarine majke Branke, koja je također, jer su joj i majka i otac Romi i naši rođaci preko majčine strane – pričaju nam članovi Robertove obitelji.

Prema njihovim riječima, Gordanina majka, a Robertova baka Mara Udurović, sestra je Brankina djeda Jurice, što znači da su Robertova majka i Barbarina baka prave sestrične. Međutim, to nije jedina veza dviju obitelji. Prije nego što se Barbarina baka Milka udala za njezina djeda Branka Brajkovića, bila je u braku sa Stipom, Robertovim stricem.

– Došla mi je sama vlakom, isto je imala 13 godina, ali nije išlo pa smo se rastali za dvije godine – kaže stric Stipe. Oni kude Roberta što se danima sa svojom djevojkom nikome nije javljao, ali vezu odobravaju, jer ljubav – je ljubav. U njihovoj tradiciji, kažu, godine nikada nisu bile presudne.

– Ljudi koji trguju ljudima imaju vile, a pogledajte kako živi sirotinja – čudi se rodbina uhićenju Robertovih roditelja.

– Ma, ako je netko trebao završiti u zatvoru, onda sam to ja, moji roditelji ništa nisu znali – kaže Robert.

Ona je nagovarala na bijeg

Između njega i Barbare je, kaže, planula velika ljubav još prošle godine u listopadu, iako se fizički nisu vidjeli do srpnja. Preko zajedničkih prijatelja su im se povezali profili na mrežnim stranicama i krenuli su s dopisivanjem. Nakon kratkog prekida opet se veza intenzivirala u srpnju.

– Barbara me poželjela vidjeti uživo pa sam otišao do njezine kuće u Crikvenicu, tek tada smo se zapravo upoznali. Ona je već tada željela sa mnom, ali mislio sam da to nije pametno. Njezini roditelji su znali za našu vezu, ali su joj je branili, kao i mnoge druge stvari, a ona je htjela biti sa mnom. Rekla je da ako ja ne dođem po nju, da će otići bilo kamo i nikada se više neće vratiti. Htjela se maknuti od njih jer su je maltretirali. To nisam mogao dozvoliti, jer sam je volio – kaže Robert. Nastavili su s dopisivanjem, a ona ga je, kaže, nagovarala da pobjegnu. Pristao je.

– Ukrao sam roditeljima Astru dok su spavali i krenuo prema Crikvenici. Čekala me već kod marketa točno u 1 sat, na leđima je imala ruksak sa stvarima, kako je i rekla. Zagrlila me i poljubila i rekla vozi, vozi.

Vidjeli na televiziji

Došli smo u Oštarije, ostavio je kod mosta, vratio auto, došao do nje i onda smo autostopirali. Stao nam je crveni Uno i prevezao nas do Generalskog Stola, u selu Katići primila nas je moja sestrična. Rekao sam joj da bih želio biti par dana kod nje s curom. Ona nam je kuhala, pekli smo roštilj i kupali se na Mrežnici. Željeli smo ostati zajedno zauvijek. Ostavila je Barbara doma mobitel pa sam joj dao svoj da se javi roditeljima odmah u subotu, što je nevoljko i učinila. Rekla je da je sa mnom i da je dobro i da je ostave na miru. Poslije se javila još jednom, i svojima i mojima. Nismo htjeli reći gdje smo da nas ne razdvoje. Ona se zato više nije htjela javljati da nas ne bi locirali – kaže mladić.

Onda su na televiziji vidjeli da je za njima pokrenuta cijela potraga, a ubrzo im je na vrata pokucala policija, odvela ih i predala roditeljima.

– Vidio sam samo kada ju je otac zgrabio za ruku i odveo. Moji roditelji su uhićeni – priča utučeni mladić. (jutarnji.hr)

Komentari