Aktualno OG sada Ogulin

Za klimu u potkrovlju Knjižnice potrošeno 57 tisuća kuna- a u njoj vruće!

Nedavno smo pisali o Gradskoj knjižnici i čitaonici, navodeći kako se sjednice Gradskog vijeća održavaju  upravo u ovoj novoj zgradi, a na istom mjestu upriličuju se i razna kulturna zbivanja, promocije knjiga i slično. U posljednjih dva-tri mjeseca za boravak u velikoj dvorani zaista treba volja. Jer, u velikoj  dvorani je, unatoč klimi, nepodnošljivo vruće.
Ravnateljica knjižnice Marijana Mazor odgovorila nam je tada da je klimatiziran Posudbeni pult i Čitaonica dnevnog tiska (56 m), potom Računalna igraonica i Igraonica za maljane (58 m), Odjel za djecu (72 m), Velika dvorana Gradske knjižnice (215 m) i Server soba u podrumu.
Nije klimatizirana mala dvorana Gradske knjižnice  (46 m), Odjel za odrasle  (188 m),  Ured ravnateljice  (30 m), Spremište za knjige  (38 m) i Režija (36 m).
S obzirom da je zgrada nova, a da nam je bila  neshvatljiva ovakva odluka o prostorima koje treba klimatizirati, a koje ne, poslali smo upit glasnogovornici  Grada Karmeli Matić, upitavši i  te jesu li se ispoštovali uvjeti za skladištenje i čuvanje knjiga, poslali smo upit glasnogovornici grada Karmeli Matić i dobili odgovor, u kojem stoji:
Glavni i izvedbeni projekt rekonstrukcije i prenamjene doma HV-a u gradsku knjižnicu u Ogulinu izradila je tvrtka: „Geograpal“ d.o.o. iz Zagreba.
Ukupna investicija  bila je 18.317.692,40 kn s PDV-om.
Klima uređaji funkcioniraju u skladu sa režimom iz projektne dokumentacije [spuštaju vanjsku temperaturu do 10  ͦC, iako sukladno članku 24. Pravilnika o zaštiti na radu za mjesta rada („Narodne novine“ br. 29/13 i 71/14)] dozvoljena razlika temperature ne bi trebala biti veća od 7  ͦC.
Prostor skladištenja i čuvanja knjiga izveden je u skladu sa Glavnim i izvedbenim projektom.
Cijena klima uređaja potkrovlja iznosila je 57.195,00  s PDV-om, dobro funkcioniraju i ugrađeni su prema projektnoj dokumentaciji“.
E sad, ako se dobrim može nazvati klima u potkrovlju, onda ili smo svi mi tamo “vrućani” koji sjedimo na sjednicama Gradskog vijeća, ili su “smrzle”oni koji smatraju da je to u redu? Ne znamo.
No znamo da djelatnice Knjižnice i čitaonice kupuju ventilatore kako bi se bar malo rashladio ured ravnateljice, a osim nje pogođeni su i oni koji posjete Odjel za odrasle, jer tamo također nema klime. Možemo prihvatiti da je sve izvedeno i funkcionira, kako su u odgovoru kaže, u skladu sa projektnom dokumentacijom, no s obzirom da se to ne pokazuje dovoljno efikasnim možda bi se valjalo zapitati da li je sve dobro izračunano.
Prostori čitaonice i sve tri igraonice su klimatizirani i u njih svi rado svraćaju.