Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

U RING S NEPRIJATELJIMA KOŽE

Koža je najveći organ našeg tijela i štiti nas od skrivenih neprijatelja. Pred njom su zahtjevne zadaće koje će joj, ako joj ne pomognemo, otežati normalno funkcioniranje.Stanje kože pokazatelj je stanja organizma,a osim estetskih problema može biti pokazatelj i nekih težih oblika bolesti.

Neka kožna stanja i problemi poput alergije kože, akni, bora, bradavica, ekcema, gljivica, popucalih kapilara, madeža, pjega i mrlja, psorijaze, rosacee, vitiliga zahtijevaju oprez i savjetovanje s dermatologom prije upuštanja u bilo kakvu njegu.
Štetni utjecaji su svuda oko nas i to više nego ikada, što zbog tehnološkog napretka, što zbog zagađenosti okoliša.
Da bi sačuvali što duže čistu, glatku, blago sjajnu, vlažnu odnosno zdravu kožu koja dobro funkcionira potrebno je stati u ring s njenim neprijateljima i pokušati se odhrvati sa što više njih.
Slijede neki od njih:
Nedostatak vode
Voda čini gotovo 65% našeg tijela i zaslužna je za niz funkcija- od održavanja razine krvi u organizmui termoregulacije do izmjene otpadnih tvari i ljepote kože. Voda koži daje sjaj, elastičnost, mekoću i smanjuje bore. Zato ju je potrebno piti u većim količinama, oko dvije litre na dan. S obzirom da voda do kože stiže tek nakon što namiri sve organe u tijelu uvijek je dobro popiti čašu filtrirane vode jer je dokazano- kad se pojavi žeđ- dehidracija je već počela.
Pušenje
Pušenje isušuje i bora kožu. Žuto, umorno i naborano lice nije baš poželjno, pa se probajte riješiti te loše navike.
Sunce i vjetar
Štetno djelovanje za kožu imaju i UVB zrake jer oštećuju i epidermis i dermis. Na koži se pojavljuje crvenilo i opekline, a dugotrajne posljedice su starenje kože i mogući nastanak malignih tumora. Jaki vjetar također oštećuje kožu i oduzima joj elastičnost zbog čega koža puca i postaje još ranjivija.
Loša kozmetika i makeup
Loša kozmetika i makeup mogu učiniti više štete nego koristi, pogotovo ako niste pogodili koja je podloga u vidu kreme ili emulzije najbolja za vaš tip kože. Kemikalije, boje ,aditivi i niz drugih supstanci u kozmetičkim preparatima zbunjuju kožu, stvaraju nepotrebne navike, zatvaraju pore, remete proizvodnju sebuma, te stvaraju iritacije. Birajte stoga proizvode koji odgovaraju vašem tipu kože i sa što prirodnijim sastojcima koji hrane i njeguju kožu.


Stres i emocije
Stres i emocije velike su izdajice jer se odmah vide na koži. Prištići obično upućuju na emocije bijesa i nestrpljivosti, osip je znak tuge, a svrbež ukazuje na veliku frustraciju. Perutanje kože i vlasišta obično se povezuje uz strah. Stres pak ubrzava metabolizam i samim time znojenje koje pak može stvarati razne upale na koži.
Prehrana
Popularna formula new age terapeuta koja je nastala u Americi prije dvadesetak godina jedna je od rijetkih koje „pale“ a glasi otprilike ovako: junklife + junkfood= junkskin.
Prema većini istraživanja hrana nikada nije bila tako „obogaćena“ pesticidima , konzervansima, bojama, pojačivačima okusa, šećerom, solju, masnoćom i tko zna kakvim sve ne dodacima. Kada bi nekog iz Srednjeg vijeka vremeplovom prebacili u naše doba i dali mu jesti našu hranu toliko bi mu se otrovalo tijelo da bi se najvjerojatnije razbolio. Tolerancija na otrove, kao kod droga i lijekova, raste postepeno, pa često niti ne primjećujemo što industrijska i prerađena hrana sadrži. Morate priznati sve je ukusnija, ali i bezvrjednija. Zato kada god možete jedite cjelovite namirnice, sirovo voće i povrće, izbjegavajte velike količine kave, alkohola, slatkih napitaka i pržene hrane. S vremena na vrijeme najbolje u proljeće i ljeto nije loše pomoći organizmu malim postom ili kurom čišćenja prirodnim sokovima kako bi se što brže izbacili toksini iz tijela.
Život u gradu i boravak u zatvorenim prostorijama
Smog, prašina, klorirana voda iz slavine i suhi uredski zrak samo su dio loših uvjeta života u gradovima. Smog u kojem ima sumpora, posebno je otrovan za dišne putove, ali i kožu jer se njegove sitne čestice lijepe na kožu i kosu te nagrizaju njihov zaštitni obrambeni sloj. Još kad se tome pridruži prašina, upale na koži gotovo su normalna pojava. Klorirana voda i suhi uredski zrak također štete koži jer ju maksimalno isušuju i čine osjetljivom na promjene.


Nedostatak sna
Ružni podočnjaci, blijedi ten i krvave oči pokazatelj su premorenosti koja se prvo vidi- gdje drugdje nego na koži. Premorenost često dovodi do dehidracije i pada otpornosti organizma. Potrebna dnevna količina sna treba biti zadovoljena na čemu će vam koža biti zahvalna.
Hormonalna neravnoteža
Hormonalna neravnoteža može u tijelu dovesti do raznih posljedica, a da ih uopće ne povezujemo sa žlijezdama koje ih luče. Natečenost, debljanje, izražen pms, nestrpljivost, nedostatak ili povećanje seksualne želje, problematična i osjetljiva koža te razni oblici anksioznosti samo su dio repertoara koji nam hormoni, ako se ne luče ujednačeno, mogu priuštiti. Ako imate konstantne promjene na koži, neovisno o hrani i alergijama, nije loše provjeriti hormone.

Dakle, za što zdraviju kožu boravite što više na svježem i čistom zraku u prirodi,njegujete kožu prirodnim preparatima, pijte dovoljnu količinu vode, konzumirajte zdravu prehranu, izbjegavajte jako sunce i vjetar, dovoljno spavajte, smijte se, zračite optimizmom i držite hormone u balansu.
Izvor teksta je knjiga Prirodno lijepa, Mary Novosel.
                                                                              Do čitanja Petra

(P.S. O aromaterapiji čitajte i na Aromaterapija Laroma.)

 

Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)