Aktualno Županija

U Karlovačkoj županiji radi 527 tvrtki bez zaposlenika – po županijama jedine u Hrvatskoj iskazuju dobit i to 22 milijuna kuna

U Karlovačkoj županiji djeluje 527 tvrtki koje nemaju niti jednog zaposlenika tako da je, prema najnovijim podacima FINA-e, čak svaki četvrti poduzetnik bez zaposlenih osoba.

No zanimljivo je da je Karlovačka županija jedina u Hrvatskoj u kojoj tvrtke bez zaposlenika kumulativno ne prikazuju gubitak, već su u plusu i to 22 milijuna kuna.

Po podacima FINA-e, u Hrvatskoj je u 2016. godini poslovalo 114.483 poduzetnika, od čega j4.508 poduzetnika ili 30,1 posto nije imalo zaposlenih. Njihov je udio u ukupnom broju poduzetnika veliki, dok je u drugim pozitivnim pokazateljima vrlo mali.

– U ukupnim prihodima 2,3 posto, u dobiti prije oporezivanja 4,8 posto, u dobiti razdoblja 5,1 posto, u izvozu 1,5 postote u investicijama 3,8 posto. S druge strane, njihov udio u gubitku prije oporezivanja je 32,8 posto, a u gubitku razdoblja 32,9 posto, s tim da su poslovali s neto gubitkom u iznosu od 2,8 milijardi kuna, kažu u FINA-i uz napomenu da “Vrijedi istaknuti da su poduzetnici bez zaposlenih, promatrano na razini županija, iskazali neto gubitak u svim osim u Karlovačkoj županiji, gdje su ostvarili neto dobit od 22,0 milijuna kuna”. (kaportal.hr)